Русия не бе допусната в разследването на случая "Скрипал"

България гласува "против" заедно със САЩ и страните членки на ЕС

Русия не бе допусната в разследването на случая "Скрипал"

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) oчаквано отхвърли искането на Русия да бъде допусната да участва в разследването на отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

САЩ, както и всички страни членки на Европейския съюз (ЕС), включително и България в лицето на постоянния ни представител в организацията Красимир Костов, гласуваха "против", докато руснаците получиха подкрепа единствено от Китай, Азербайджан, Судан, Алжир и Иран, съобщи източник на Ройтерс.

Почти половината от 41-членния управителен съвет на ОЗХО – 17 души, се въздържаха при гласуването, което веднага бе изтълкувано от руския постоянен представител Александър Шулгин, като демонстрация на несигурност в твърденията на Великобритания за отговорността на Москва по случая "Скрипал".

По думите му вотът показал как над половината от членовете на организацията "отказаха да се обвържат със западната гледна точка". Шулгин за пореден път повтори руската теза, че страната няма нищо общо с отравянето на Скрипал и дъщеря му, което приличало на "терористично нападение". Твърденията на британците пък определи като "мръсен поток от пълни лъжи... и неприкрита русофобия".

На другия полюс бе изказването на британския външен министър Борис Джонсън, който приветства поражението на Русия в Хага в специално изявление по повод заседанието на ОЗХО.

"Русия имаше наум само една цел след опита за двойно убийство на британска територия чрез военно химическо оръжие – да замъгли истината и да обърка обществеността. Международната общност още веднъж преодоля тази тактика и категорично победи днес руските опити да бъде изкаран от релсите правилният международен процес", заяви Джонсън

По време на заседанието на ОЗХО британският представител Джон Фого определи искането на Русия за съвместно разследване като "диверсионна тактика и поредната доза дезинформация за избягване на отговорите, които руските власти трябва да дадат".

По думите му твърденията на Москва, че атаката може да е извършена от Великобритания, САЩ или Швеция, са "безсрамни и напълно неоснователни".

"Имаме пълно доверие в британското разследване и приветстваме британското сътрудничество с техническия секретариат на ОЗХО в пълно съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия. [...] Свидетели сме на вълна от инсинуации (от Русия) срещу няколко страни членки на ЕС. [...] Това е абсолютно неприемливо", се посочва в изявлението на страните членки на ЕС, прочетено от Красимир Костов.

Той още веднъж повтори обединената европейска позиция, че не съществува друга убедителна версия освен тази, че най-вероятно Русия стои зад атаката в Солсбъри и призова Москва незабавно да представи на пълна и изчерпателна информация за програмата "Новичок".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят