Русия не била проспала шистовата революция, ще я държи под око

Русия не била проспала шистовата революция, ще я държи под око

Русия не се е отказала от добива на шистов газ, не е проспала така наречената шистова революция и ще я следи, заяви руският президент Владимир Путин по време на прякята си тв връзка с народа в четвъртък.

 

От държавната компания “Газпром“ обаче неведнъж са изразявали съмнения в добива на природен газ с алтернативния хидрофракинг. В Началото на април дори членът на съвета на директорите на газовия гигант Игор Юсуфов заяви, че концернът не се кани да добива шистов газ, тъй като разполага с достатъчно запаси от традиционно синьо гориво.

 

Според обявени по същото време прогнози на аналитичния център на Русия и Института за енергийни изследвания на Руската академия на науките за развитие на енергетиката на страната до 2040 г. сочат, че следващите 30 години ще са ерата на газа на световния енергиен пазар. Още преди това от “ПрайсУотърхаусКупърс“ изчислиха, че само добивът на шистов газ ще увеличи световния БВП с 2.7 трилиона долара до 2035 г. Според този анализ само Русия и Близкият Изток ще загубят от “шистания“ бум.

 

Путин отбеляза в пряката линия, че много експерти смятат, че Русия има големи перспективи в областта на шистовия газ, но според него пречки пред добива в страната са високите технологични разходи и стриктното опазване на околната среда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес