Путин: Украйна е братска страна, не мога да не й помогна

Русия не била против асоциирането на Киев с ЕС, но защитава пазара си

Янукович критикува "чуждата намеса във вътрешните работи" на страната си

Русия не била против асоциирането на Киев с ЕС, но защитава пазара си

Русия не е против асоциирането на Украйна с ЕС, но се ръководи от необходимостта да защитава пазара си. Това обяви на редовната си голяма годишна пресконференция руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той заяви също, че Украйна е братска страна и Москва не може да не ѝ помогне, щом тя е в трудно положение.

Ние по принцип не сме против асоциирането, просто казваме, че ще бъдем принудени да защитаваме икономиката си. Защото "не можем да оставим в това състояние разтворените врати днес в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако Украйна разтвори вратите си пред Европейския съюз". Ще бъдем принудени "да ги притворим", каза руският лидер.

Според него това ще доведе до спад на украинското машиностроене, тъй като неговата продукция се реализира главно на руския пазар. Едва ли при това положение ще расте и обемът на селскостопанската продукция, добави Путин.

Решението на Москва да намали цената на газа за Украйна и да купи украински еврооблигации е израз на желанието ѝ да помогне на един братски народ, озовал се в сложна ситуация, каза Путин.

Той изрази мнение, че протестите в Киев са породени от вътрешнополитическата борба в Украйна, а не от стремежа на страната да подписва или не споразумение за асоцииране с ЕС. "У мен възниква основателното подозрение, че протестите са свързани не с въпроса за ЕС, а с вътрешнополитическата борба в Украйна", заяви руският президент.

"Онези, които сега активно повдигат въпроса за подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, до неотдавна бяха на власт, защо тогава те не направиха възможно това подписване. Никой не им пречеше. Трябваше да се хванат и да подпишат тези документи", каза Путин.

Той добави, че който и да победи във вътрешнополитическата борба в Украйна, Русия ще продължи да сътрудничи в същата форма и обем с Киев.

Руският президент изключи възможността в Москва да се състоят неразрешени протести подобни на тези в Киев и подчерта, че в случай на неразрешени протести държавата ще се намеси да въдвори ред, в противен случай Русия ще изпадне в хаос.

Янукович с критика към западните политици

Същевременно украинският президент Виктор Янукович отправи косвени критики към западните политици, които посетиха протестния лагер в Киев по време на вълненията, до които доведе резкият завой в неговата политика от Европа към Русия, предаде Ройтерс.

"Много е важно други страни да не се намесват в нашите вътрешни работи, да не мислят, че те са господарите тук. Аз съм категорично против това някой да идва и да ни поучава как да живеем", заяви той в телевизионно интервю.

Янукович каза, че няма да се кандидатира на президентските избори през 2015 г., ако популярността му е ниска. "Ако рейтингът ми е нисък и няма изгледи (да спечеля), тогава няма да преча на страната да се развива и да върви напред", заяви президентът.

Според него обаче още не е дошло времето за уреждане на този въпрос. Той каза, че ще вземе решение след диалог с обществеността при наличие на съответни перспективи.

Кличко: протестираме, колкото трябва

Украинският опозиционер Виталий Кличко, лидер на партията Украински демократичен алианс за реформи (УДАР), се обяви за продължаване на протестите на Площада на независимостта в Киев. В обръщение към активистите Кличко ги призова да останат на Майдана "колкото потрябва за победа - седмица, две, месец или повече".

"Ще е трудно, но участниците в митинга ще празнуват Нова година тук, като сложат своя новогодишна елха", заяви той.

"Ще издействаме в страната да има ново правителство, нов парламент и нов президент", който да подпише споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС, добави опозиционерът.

Протестите на Площада на независимостта продължават вече почти месец, след като кабинетът спря подготовката за подписване на споразумение за асоциирано членство на Украйна в ЕС, а президентът Виктор Янукович отказа да го подпише на среща на Източното партньорство във Вилнюс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят