Русия не давала публичност на "активната" си позиция за медиците

Русия има своята активна позиция по отношение на делото срещу българските медици в Либия, но не дава публичност на усилията си и това е разумна позиция, защото ефективната дипломация не предполага във всички случаи публичност, каза днес председателят на Народното събрание Огнян Герджиков след срещата си с посланика на Русия Владимир Титов.

Герджиков съобщи, че е изразил благодарността си на посланик Титов за позицията, която Русия заема и за усилията, положени за решаването на този голям проблем за България. Владимир Титов се съгласи, че е необходима ефективна дипломация, а тя включва в себе си и тихата, и не съвсем тихата дипломация. По думите му е важно дипломацията да бъде ефективна и да постигне конкретни резултати.

Посланик Титов припомни, че в официално изявление, направено дни след като ЕС и САЩ реагираха след присъдите, е била изразена надеждата на руската страна, че смъртните присъди за българските медици ще бъдат отменени и ще бъдат изяснени всички обстоятелства по делото.

Постоянно поддържаме връзка с Министерството на външните работи, имаше телефонен разговор между министрите на външните работи на Русия и България, допълни посланик Титов, цитиран от БТА.

На днешната си прощална среща председателят на Народното събрание и руския посланик са направили преглед на отношенията между България и Русия. Констатирахме, че има много добър политически диалог и че има още неизползвани възможности в търговско-икономическите отношения между двете страни, отбеляза Огнян Герджиков. Той посочи, че през юни предстои среща на междуправителствената комисия, на която ще бъдат търсени решения по конкретните въпроси.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: