Русия не е допусната до зимните олимпийски игри заради системен допинг

Спортистите от страната ще участват под неутрален флаг

Русия не е допусната до зимните олимпийски игри заради системен допинг
Русия няма да участва на зимните олимпийски игри в Пьончан догодина заради системно нарушаване на антидопинговите правила. Това реши на свое заседание Изпълнителният комитет на МОК в Лозана. 
 
На форума ще бъдат допуснати само руски състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени стимуланти. Те обаче ще участват под неутрален флаг, а шампионите няма да чуят химна на родината си.
 
Поканените руски спортисти ще бъдат в отбор, наречен "Олимпийски спортист от Русия" (OAR). Това име ще бъде изписано на екипите им, а при появата им ще се издига олимпийският флаг с петте преплетени кръга. На церемонии по награждаване в тяхна чест ще се изпълнява олимпийският химн.
 
Освен това от олимпийското движение завинаги са отстранени спортният министър на Русия Виталий Мутко и президентът на местния олимпийски комитет Александър Жуков. 
 
Русия ще трябва да плати и глоба в размер на 15 милиона долара. 
 
Сумата ще покрие разходите по разследването, което установи подкрепяна от властите в страната мащабна допинг програма по време на предишните зимни игри в Сочи през 2014 г.
 
17-месечното разследване се водеше от комисия начело с бившия президент на Швейцария Самуел Шмид. Тя провери разкритията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана схема за допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.
 
Президентът на МОК Томас Бах посочи, че резултатите не се базират само на разкритията на Родченков. Установени са научни доказателства, документи от свидетелски показания и кореспонденция.
 
"Като бивш спортист съжалявам за чистите руски състезатели, които стават "жертва" на тези манипулации. Но бойкотът никога не постигал нещо съществено. Не виждам причина за такъв, след като разрешаваме на чистите руски спортисти да участват и да покажат на света, че в Русия има такива", коментира той.
 
Наказанието срещу Русия е без прецедент в олимпийската история. 
 
Все още не е ясно дали руснаците ще обжалват санкцията. По-рано Москва заплаши, че е възможно да бойкотира Олимпийските игри.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?