Русия не е очарована от идеята за американски бази у нас

Русия не е очарована от идеята за разполагане на американски военни бази в България, заяви в сряда председателят на Съвета на Федерацията на Федералното събрание в Русия Сергей Миронов след среща с председателя на българския парламент Огнян Герджиков. Изявлението на гостуващия в София руски политик става два дни преди Народното събрание да гласува декларация за разполагането на американски бази в България.

Миронов посочи, че в рамките на сътрудничеството в съвета "Русия- НАТО" е бил подписан протокол да няма засилено военно присъствие на Алианса в страни, който още не са негови членки. В този смисъл Русия разчита, че САЩ и Великобритания ще я информират своевременно за всичките си планове в тази насока.

Миронов подчерта, че се надява при разполагането на сили на държави от НАТО в България те да са насочени само срещу евентуална заплаха от тероризъм.

Към настоящия момент БСП и президентът Първанов не възразяват директно срещу разполагането на американски бази у нас. Уговорките и увъртането, обаче, с което се изказват по въпроса, отново създава предпоставки за обществено напрежение вътре в страната, както беше при унищожаването на ракетите СС-23. Във външен план пък се дава повод за съмнения относно действителните намерения на България.

Лидерът на БСП Сергей Станишив заяви във вторник, че БСП е съгласна като цяло с текста на проектодекларацията, предложен от НДСВ, в който не е заложен изразът "американски бази".

БСП не би могла да възрази България да води консултации със САЩ за ново позициониране на войските им, каза Станишев и поясни, че позицията им произтича от няколко ключови съображения, сред които увеличаване на националната сигурност на страната и отговорностите на България като бъдещ член на Алианса. Едновременно с това лидерът на БСП препоръча да се вземе мнението на Гърция.

Президентът Георги Първанов също декларира принципна готовност за предоставяне на инфраструктурни обекти по повод "новото военно позициониране в глобален мащаб", но постави условие за евентуалното разполагане на американски бази у нас. Според него решението трябвало да бъде взето в рамките на един общ договор с Алианса. Тази позиция президентът изрази миналата сряда, когато у нас бе официална делегация на САЩ, водена от зам.министъра на отбраната Дъглас Фейт.

Изискването на президента предизвика недоумение сред наблюдателите, тъй като такъв тип договор в НАТО не съществува, понеже става въпрос за двустранни отношения.

В същия ден Младежката организация на БСП излезе с декларация, в която постави изискване бъдещите чужди военни бази в България да бъдат многонационални, на НАТО, макар че Алиансът няма такива, а при необходимост ползва базите на съответната съюзническа страна.

Решението за разполагане на американски военни бази трябва да бъде взето с национален референдум, поискаха от Българския антифашистки съюз, според който "има реална опасност наличието на американски бази на българска територия да въвлече родината ни във военен конфликт и да я превърне в обект на атаките на световния тероризъм".

Споделяне

Още от България