Русия не намери данни в подкрепа на претенциите си над Арктика.

Руската експедиция до Северния полюс, търсеща доказателства в подкрепа на претенциите на Москва над Арктика, не е намерила такива. Пътуването е струвало 100 млн. рубли (4 млн. долара) и е било финансирано от шведски гражданин. Това предаде радио "Ехото на Москва" в неделя.

Експедицията продължи общо 90 дни и кулминационната ѝ точка беше на 2 август, когато два руски батискафа се спуснаха на дълбочина над 4000 метра и достигнаха дъното на Северния ледовит океан под географската точка на полюса, където бе положен знак, изобразяващ руското знаме.

Директорът на Руския институт за изследвания на Арктика и на Антарктика Иван Фролов каза, че парите за 75 дни от експедицията са били предоставени от шведския бизнесмен Фредерик Паулсен, който се спуснал с единия от батискафите на дъното на морето и фактически с финнасирането си платил мястото в плавателния съд. За останалите 15 дни било платено от фондацията на Артур Чилингаров, заместник-председател на руската Дума и ръководител на експедицията.

Взетите при достигането на дъното на океана проби нямат никакво геологически значение, съобщава радиото, цитирайки "Новая газета". Било установено, че хребетът Ломоносов не достига до Северния полюс, на което разчиташе Русия, за да докаже, че богатите на нефт и други природни ресурси води са част от нейна територия.

Споделяне

Още от Свят