Русия не пуска САЩ да инспектират спорната й ракета

Русия не пуска САЩ да инспектират спорната й ракета

Русия заяви, че няма да разреши на САЩ да инспектират нейна нова крилата ракета, способна да носи ядрено оръжие, която е в центъра на избухналия между Вашингтон и Москва спор, заплашващ да разруши едно от ключовите споразумения за контрол над въоръженията, предаде Ройтерс в сряда.

Вашингтон заплаши да се изтегли от договора от 1987 г. за ракетите със среден обсег с аргумента, че новата руска ракета "Новатор 9М729" (с натовско обозначение SSC-8), нарушава договора, който забранява на всяка от двете страни да разполагат наземно базирани ракети с малък и среден обсег в Европа. Русия твърди, че обсегът на новата ѝ ракета я поставя извън параметрите на споразумението и че той не е толкова дълъг, колкото Вашингтон твърди, което означава, че тя е напълно съвместима с договора.

Москва на свой ред обвинява Съединените щати, че са си измислили фалшив претекст да излязат от договора, за да разработват нови ракети.

В началото на декември Вашингтон даде 60-дневен ултиматум на Русия да изчисти въпроса за вмененото ѝ ракетно нарушение и да се върне към "пълно и проверяемо спазване" на договора. Това означава, че Москва е под натиск да ликвидира новата ракета и пусковите установки за нея.

Русия обаче заяви днес, че няма намерение да допуска американски инспектори да видят въпросната ракета, която според Кремъл не е била изпробвана на по-дългия обсег, за който Вашингтон твърди, че тя притежава. "Ние не смятаме, че точно сега такава стъпка би била оправдана както от политическа, така и от техническа гледна точка", каза в интервю за московския вестник "Комерсант" руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

Той обвини Вашингтон в "изключително натрапчиви" опити да надникне в руското ракетно производство, и каза, че в миналото Вашингтон е отхвърлил руски искания за инспекции на борда на американски подводници според друг договор за контрол над въоръженията.

Всякакви такива инспекции - ако трябва да се случат - не могат да бъдат едностранни, а да бъдат реципрочни и в двете страни, добави Рябков.

Според директора на Националното разузнаване на САЩ Дейниъл Коутс Русия вече е разположила много батальони с ракети 9М729 и те представляват пряка заплаха за по-голямата част от Европа и за части от Азия.

Преди няколко дни руски военни експерти поканиха свои американски колеги на консултации по ракетния спор, но все още не са получили никакъв отговор, каза Рябков.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?