Русия не се смята за страна по украинския конфликт

Кремъл предупреди Вашингтон да не предприема "необмислени" стъпки

Русия не се смята за страна по украинския конфликт

Русия призовава своите партньори не я разглеждат като една от страните в конфликта в Украйна, заяви в събота руският външен министър Сергей Лавтров. ”Готови сме да продължим диалога при разбирането, че диалогът трябва да е равноправен, честен, партньорски, без опити да бъдем представяни като страна от конфликта”, каза министърът на пресконференция в Москва.

През седмицата бяха оповестени множество свидетелства, които доказват, че контролът върху Крим е в ръцете на руската армия в нарушение на международните договори.

Руски военни в Симферопол

В събота ”Ройтерс” съобщава, че автоколона от около 50 военни камиона с неколкостотин руски войници е влязла във военна база близо до столицата на Крим Симферопол.

Камионите били придружени от осем бронирани машини, две линейки и цистерни. Русия заявява, че единствените ѝ войски в Крим са тези, които обичайно са разположени там към нейния Черноморски флот - твърдение, което САЩ наричат "измислицата на руския президент Владимир Путин".

Според Киев в Крим има 30 000 руски военни. По данни на Пентагона руските военни в областта са около 20 000.

Без необмислени стъпки

По-рано през деня Лавров предупреди Вашингтон да не предприема "необмислени" стъпки. В разговор с американския държавен секретар Джон Кери той заяви, че ”необмислени” действия неизбежно биха засегнали и САЩ, накърнявайки американско-руските взаимоотношения.

”В съответствие с поръченията на президентите Путин и Обама, които по-рано обсъдиха по телефона обстановката в Украйна, външните министри се разбраха да продължат разглеждането на проблематиката на острата политическа криза в страната”, съобщиха от Министерството на външните работи на Русия.

Преди това президентът на САЩ Барак Обама е казал по телефона на руския президент Владимир Путин, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщава Ройтерс. Двамата лидери са разговаряли един час по инициатива на американската страна.

Обама е казал, че за решение на кризата ще е нужно руските сили да се върнат в базата си в Крим, а правителствата на Украйна и Русия да започнат директни преговори. Президентът на САЩ повтори американската позиция, че трябва да се допуснат международни наблюдатели, които да проверят дали защитени правата на етническите руснаци в Украйна.

Путин отговорил на Обама, че новите украински лидери са дошли на власт с противоконституционен преврат и са наложили напълно нелегитимни решения в Украйна - на изток, югоизток и в Крим. Той защитил руската политика в Украйна, която нарекъл “братска страна” и уверил президента на САЩ, че Москва не стои зад превземането на Крим, където е разположен Руският черноморски флот.

Украйна няма да даде Крим

Крим е и ще бъде украинска територия и ние няма да дадем Крим на никого, каза в събота изпълняващият длъжността външен министър на Украйна Андрий Дешчица. Според него спорът трябва да бъде решен по мирен път

Той отново изтъкна готовността на Украйна да започне преговори с Русия и подчерта, че трябва да бъде създадена контактна група, която да помогне за преговорите.

"Ние искаме да поддържаме добри отношения с руския народ, защото разбираме, че ще живеем заедно в бъдеще", каза Дешчица. Външният министър призова Русия да използва влиянието си, за да бъдат допуснати в Крим чужди наблюдатели.

Външни наблюдатели отново не бях допуснати в Крим

Въпреки призивите на Киев проруските сили за пореден път забраниха на мисия военни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да влязат в Крим, предаде АП, цитирана от бТВ.

Автоколоната на наблюдателите е била спряна в събота сутринта на пропускателния пункт Армянск. Въоръжени мъже, които охранявали пункта, са произвели предупредителни откоси с автоматично оръжие във въздуха, за да накарат всички коли да спрат. Пострадали няма.

По-рано през деня ОССЕ съобщи, че наблюдателите ѝ ще направят нов опит да влязат в Крим. Само през тази седмица те на два пъти бяха спрени на входа на Крим.

Мисията се състои от 54 души, цивилни и военни, от 29 държави. ОССЕ, сред чиито 57 страни членки са Русия и Украйна, има за цел да помогне за намаляване на напрежението на Кримския полуостров, който иска да обяви независимост от Украйна, отбелязва АФП.

Финансови санкции

Междувременно агенция ”Блумбърг” съпбщава, че едва ли е възможно налагането на финансови санкции за  Русия, без да има преки последици за САЩ и Западна Европа.

"Сега Русия е обвързана финансово с Европа много по-силно, отколкото Съветският съюз, но ако това създава зависимост, то тя при всички случаи и взаимна", се казва в коментар на агенцията, цитирана от БГНЕС.

През септември 2013 година руски физически лица и компании са имали активи за 160 млрд. долара в чуждестранни банки. Данните са за банките в 44 държави, които се отчитат през Банката за международни разплащания (BIS).

Замразяването на тези активи може да накара влиятелните руснаци да се замислят върху последиците от събитията в Украйна, коментира Блумбърг. В същото време обаче в отговор руснаците може да се откажа от спазване на ангажиментите пред чуждите банки. Това би застрашило активи на западните държави в размер на 242 милиарда долара, които са в руски банки и могат да пострадат при налагане на ответни мерки.

Споделяне

Още от Свят