Русия не спира натиска за собственост върху газовата мрежа у нас

Русия не се е отказала от намеренията си да използва националната газопреносна мрежа на България за газопровода “Южен поток“ и натискът върху страната да приеме това условие се усилва с наближаването на момента, в който страните участнички в проекта трябва да подпишат междуправителствено споразумение. Това съобщиха пред Mediapool правителствени източници, запознати с хода на преговорите. Те уточниха, че засега позицията на кабинета е да не допуска руска собственост върху вътрешната мрежа в България.

Въпросът трябва да намери решение буквално в близките дни, тъй като очакването е споразумението да бъде подписано по време на енергийната среща на върха, организирана от българския президент Георги Първанов в София на 24 и 25 април. Имало обаче вероятност парафирането да стане в Москва, за където премиерът Сергей Станишев заминава само ден след приключването на форума на Първанов.

През февруари министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че “Газпром“ настоява да ползва транзитната ни мрежа, което би позволило на руския монополист да придобие 50 процента собственост върху нея. Тогава Димитров заяви, че България няма да позволи това, като ще настоява да бъдат изградени нови паралелни връзки, а не да се ползва съществуващо трасе.

Транзитната ни мрежа ще се използва само при условие, че се плащат съответните такси, заяви министърът преди около два месеца.

Отказът обаче не обезсърчил руснаците и това е един от спорните въпроси, които трябва да намерят решение преди да има споразумение.

Кой да подпише споразумението

В същото време Първанов и Станишев са своеобразна конкуренция кой да сложи подпис под документа, който би трябвало да отпуши реалните дейности по започването на проекта.

Засега плановете са парафирането да стане по време на форума в София, тъй като и без това на него се очаква да присъстват както руският премиер Владимир Путин, така и ръководителите на Хърватия, Гърция, Сърбия, Словения.

Западът въздържан към срещата в София

Подписването на "Южен поток" би спасило до известна степен подготвения от две години форум на българския президент, тъй като към този момент по всичко личи, че западното участие в него ще е на ниско равнище и реални резултати няма да има.

Само седмица след форума в София е планирана среща на върха ЕС – Каспийски регион, която ще се проведе в Прага и е организирана от чешкото председателство на Съюза.

Владимир Путин все още не е дал официално потвърждение, че ще присъства на форума на Първанов, но има уверения за това, каза в петък пред Mediapool Драговест Горанов, говорител на Външно министерство, което фактически се занимава с организацията на срещата.

Според него са попресилени информациите за участие на френския президент Никола Саркози, не е ясно на какво ниво ще е участието на САЩ.

Западноевропейските страни, към чиито държавници е отправена покана, са дали знак, че по-скоро ще изпратят експертни наблюдатели, а не висши правителствени представители, добави Горанов.

Очаква се присъствие на най-високо ниво от централноазиатските страни Туркменистан, Узбекистан и Азербайджан, които са с едни от най-големите запаси на петрол и природен газ, каза още говорителят на МВнР.

Тъй като преговорите за включването на българската транзитна мрежа в “Южен поток“ са изключително напрегнати и с неясен до последно край, възможно е подписването на споразумението да не стане в София, а в Москва, където Станишев заминава на 26 април, твърдят запознати.

Много вероятно е обаче и българското правителство да излезе с изявление, че преговорите с Москва са приключили успешно и ще бъде изградено паралелно трасе за "Южен поток" на българска територия. Това би трябвало да се представи като огромно постижение в защита на българските интереси и голям жест от страна на Москва.

Подобен сюжет се разигра година по-рано при посещението в София на Владимир Путин, тогава все още президент на Русия, когато се преговаряше дали участието на “Газпром“ и “Булгаргаз“ в бъдещото дружество за “Южен поток“ да е 50:50 или с процент повече за руснаците, както те настоявали. Петър Димитров каза, че извоюването на равен дял било “българската битка за Сталинград“.

Всъщност, подходът за паритетно акционерно участие в газопровода бе заложен още в споразумението между “Газпром“ и италианската ЕНИ, които ще изграждат трасето на тръбата по дъното на Черно море, а после залегна и в отделните споразумения с останалите държави.

Няма развръзка за финансирането на АЕЦ "Белене"

Още един от големите енергийни проекти на Русия в България – за изграждането на АЕЦ "Белене" - е под въпрос заради невъзможността да се осигури пазарно финансиране, поради което правителството на Станишев се възползва от поканата на руския премиер Путин за заем от Русия. Министър Петър Димитров, който беше в Москва преди две-три седмици и сега отново е там, е водил разговори за 1.5 – 1.7 млрд. евро, с които да се осигурят строителните дейности за тази и следващата година, научи Mediapool.

Това се налагало, защото френската "БНП-Париба", която бе избрана от НЕК да структурира финансирането за проекта, няма да може да осигури необходимите средства.

Сега се уточнява дали Русия ще иска от България държавни гаранции, каквито страната ни трудно може да си позволи в условията на икономическа криза.

Този въпрос също би трябвало да намери отговор при посещението на Станишев в Москва от 26 до 28 април.

Там той ще се срещне с руския президент Дмитрий Медведев, с премиера Владимир Путин, с председателя на Държавната дума Борис Гризлов и с кмета на Москва Юрий Лужков.

Премиерът ще има аудиенция при патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Станишев ще открие в Москва Българска национална търговско-промишлена изложба, която е част от програмата за отбелязване на Годината на България в Русия. В комплекса "Гостиный двор" ще бъде най-мащабното досега представяне на експортния потенциал на България, чиято цел е повишаване на износа на страната ни в Русия, съобщи правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?