Русия ни благодари за разкрити фалшификатори на бандероли

Печатница за фалшиви бандероли за акцизни стоки, изнасяни за страни от бившия Съветски съюз, разбиха антимафиоти от в Преслав. Заради успешната акция посланикът на Русия Владимир Титов изрази специална благодарност на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

РДВР-Шумен се натъква на фалшификаторите след като на 27 март спира за проверка "Мерцедес"" с молдовска регистрация, управляван от 33-годишния Александру Б.. В специално пригоден тайник на колата спецполицаите открили множество неистински акцизни бандероли на Украйна.

Оказало се, че молдовецът "посещавал" страната ни всеки месец. Той натоварвал готовите вече фалшификати от печатна база в Преслав и ги пренасял през граница за Украйна, Молдова, Русия, Дагестан и Азърбейджан.

При последвалия обиск в печатницата е било намерено голямо количество от "готовата продукция", плака за украински бандероли, 8 рула от фолио с изображение "марка акцизна", която била използвана за имитиране на защитната холограма, УВ-лампа за проверка на защитите.

Задържани са и трима служители на фирмата Юрий А. , Галин П. и Асен Н. В дома на Галин П. са открити още 259 листа, на всеки от който са били отпечатани по 63 български акцизни бандерола.

При претърсване в апартамента на Асен Н. Били намерени множество плаки и материали за предпечатна подготовка за изготвяне на фалшиви бандероли, предназначени за България и за страни от бившия СССР, около 10 тона текстилна хартия и УВ-лампа.

През 2000 година срещу собственика на печатницата Красен Т. е било образувано следствено дело за подобни престъпления, се казва в съобщение на МВР. След 24-часовото задържане на участниците в нелегалното производство, с постановление на Окръжна прокуратура мярката им е удължена за още 72 часа.

Надявам се, че доброто сътрудничество между службите на двете страни ще продължи да се развива, каза посланик Титов съвместна пресконференция с главния секретар ген. Борисов. В нея участваха и ген. лейт. Владимир Протасов от Федералната служба за сигурност на Русия и шефът на РДВР-Шумен полк. Диян Нанов.

Наскоро МВР получи благодарности от Европол за разбити печатници за фалшиво евро, работи съвместно и със американската Сикрет сървиз срещу престъпни групи, които произвеждат фалшиви долари.

Споделяне

Още от България