В отговор на санкциите

Русия няма да дава на САЩ ракетни двигатели и заплаши да спре системата GPS

Дмитрий Рогозин

Русия ще забрани на САЩ да използват произведени в Русия ракетни двигатели за военни цели и заплаши, че ще спре функционирането на станциите на американската система GPS на руска територия, съобщи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

 

Решението е в отговор на американските санкции срещу Русия заради обявената от Запада за незаконна анексия на Крим.

 

Става въпрос за два вида ракетни двигатели РД-180 и К-33, които се използват от САЩ за тежките ракети носители Атлас-5, които извеждат в орбита космически апарати с военно предназначение.

 

Русия ще прекрати и обслужването на вече доставените двигатели.

 

Рогозин обяви още, че Русия ще се противопостави на искането на САЩ Международната космическа станция да бъде използвана след 2020 година. Станцията е изведена в орбита през 1988 година и е най-големият съвместен космически проект на Русия, САЩ, ЕС, Канада и Япония.


Според Рогозин през лятото руската космическа агенция "Роскосмос" ще представи на правителството нови разработки за усвояването на близкия и далечния космос след 2020 г., допълни ИТАР-ТАСС.

 

Рогозин обяви още, че ако преговорите със САЩ за разполагане на станции на ГЛОНАСС (руската система за глобално позициониране) на територията на САЩ не приключат до 31 май т.г., Русия незабавно ще прекрати функционирането на станциите на американската система GPS на руска територия.

 

В 11 административни единици на Руската федерация вече работят станции за предаване на сигнал на GPS, но през последните месеци американската страна бави преговорите за разполагане на станции на ГЛОНАСС в Съединените щати.

 

Американските спецслужби се опасяват, че станциите може да бъдат използвани за по-точното насочване на руските ракети.

 

САЩ наложиха санкции срещу близки до руския президент хора и компании, а Европейският съюз все още не може да стигне до съгласие за сериозни икономически мерки.

 

Във вторник Европейският съюз публикува имената на 13 души и двете енергийни компании, които бяха включени от външните министри на ЕС в разширения списък със санкции срещу Русия заради украинската криза преди ден.

 

Москва коментира във вторник, че нови санкции на Европейския съюз ще попречат на усилията за уреждане на украинската криза, и призова Запада да убеди Киев да проведе обсъждане за бъдещата структура на Украйна преди президентските избори на 25 май.

 

Резултатите от референдумите за самоуправление в Донецка и Луганска област "би трябвало да са ясен сигнал за Киев за дълбочината на кризата" в Украйна, заяви руското външно
министерство.

 

Кремъл не подкрепи обявената от двете области независимост или евентуалното им присъединяване към Русия, но отбеляза, че референдумите подчертават необходимостта от разговори между прозападното централно правителство и сепаратистите в източната част на страната.


В Москва се надяваме, че ЕС и САЩ ще използват влиянието си върху настоящото управление в Киев, за да може въпросите за държавната структура и зачитането на правата на областите да се обсъдят възможно най-скоро - във всички случай преди насрочените за 25 май президентски избори, посочва руското външно ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?