Русия няма да използва наборни военнослужещи в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия няма да използва по никакъв начин наборни военнослужещи в своята военна операция в Сирия; ситуацията там изобщо не се е отразила върху параметрите на есенния набор, обяви Дмитрий Песков. "Естествено цялата тази ситуация, операцията, изобщо никак не засяга наборниците", добави представителят на Кремъл.

Повод за думите му са появили се тълкувания на по-раншното съобщение, че руският президент Владимир Путин е подписа указ "за призоваването през октомври-декември 2015 г. на граждани на Руската федерация за военна служба и за уволнение на вече преминаващи я призовани граждани". "Призовават се граждани на възраст 18-27 години, които не са в резерва и по законов ред подлежат на военна служба. Общият им брой е 147 100 души", се посочва в указа.

"Абсолютно никак" - така отвърна Песков на журналистически въпрос дали положението в Сирия се е отразило върху параметрите на есенния набор в руските въоръжени сили, регламентиран с указа на държавния глава. "Това е редовен документ, какъвто президентът подписва два пъти в годината, (той) няма нищо общо със Сирия", подчерта президентският прессекретар.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?