Русия няма да ни върне изнесените документи, "ще сме щастливи и на копия"

Русия няма да ни върне изнесените документи, "ще сме щастливи и на копия"

Русия едва ли ще върне документите, изнесени от България в края на Втората световна война, но "ще сме щастливи да получим и ксерокопия". Това каза в сряда новият директор на Държавна агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов при представянето на ръководния екип.

Болезнената тема за българските военни, дипломатически и правителствени документи, иззети и изнесени от съветските войски още през 1944 г., както и протоколите от разпитите на регентите и членовете на последното българско правителство, преди властта да поеме ОФ, беше засегната от проф. Бакалов в контекста на намеренията на новото ръководство да разшири международното сътрудничество с цел издирване и попълване на българските архиви.

Проф. Бакалов припомни, че през януари т.г. са започнали преговори с Русия за предоставянето на иззети от съветското военно командване български документи. Той отбеляза обаче, че руският закон не позволява тези документи да бъдат изнесени от страната, защото се считали за трофей, взет от държава съюзник на Третия Райх. Затова, според проф. Бакалов, "бихме се радвали и на ксерокопия".

Проблемът с българските архиви бе поставен от президента Георги Първанов на руския му колега Владимир Путин в началото на 2008 г., след като хиляди граждани, общественици и учени подкрепиха петиция, инициарана от Фондация "Свободна и демократична България". Тогава Путин заяви, че руската страна ще направи необходимото да разгледа внимателно въпроса, ако обаче получи точни описи какви документи търсим.

В края на миналата година от държавния архив обявиха, че България е готова да отправи официалното искане до руската страна, след като е било изпълнено изискването да бъдат посочени къде се съхраняват съответните документи.

Според руските закони, за да бъде поискано връщането на документи, е необходимо да се посочи къде точно се намират обектите на претенциите. Към края на миналата година над 90% от тях са били локализирани, а до месец след това се е очаквал отговор от руското вътрешно министерство.

През изтеклите месеци обаче очевидно не е имало напредък, стана ясно в сряда от думите на проф. Бакалов. Ако в края на миналата година от държавния архив коментираха, че ще са нужни средства, за да може да се заплати ксерокопирането на документите, копия от които ще останат в Русия, днес проф. Бакалов призна, че не само че няма да ни бъдат върнати изнесените архиви, но и ще се "щастливи да получим копия".

Държавният архив – с по-малко пари и хора

Новото ръководство на Държавна агенция "Архиви" ще намали щатните си служители с 15%, според предписанията на правителството, съобщи в сряда проф. Георги Бакалов.

Бюджетът на ведомството е свит на 640 хил. лв. за тази година от 1.5 млн. лв., което, според проф. Бакалов, е крайно недостатъчно и агенцията вече е влязла в дефицит от половин милион лева.

В момента в агенцията тече ревизия от НАП и от Държавната финансова инспекция към Министерството на финансите. Ръководителят на архива съобщи още, че има сигнали за лошо управление и финансови злоупотреби в агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България