Русия няма да позволи забранена за полети зона над Сирия

Русия няма да позволи забранена за полети зона над Сирия

Москва, която има право на вето като член на Съвета за сигурност на ООН, няма да разреши създаването на забранена за полети зона над Сирия, заяви говорителят на руския външен министър Александър Лукашевич, цитиран от Ройтерс в понеделник.

 

Изявлението му е по повод информациите от края на миналата седмица, че САЩ проучват въпроса за създаване на забранена за полети зона в Сирия близо до границата ѝ с Йордания,, за да се помогне на противниците на режима на Башар Асад.

 

“Мисля, че ние по начало няма да позволим такъв сценарий“, каза Лукашевич пред журналисти. Той говори пред тях преди планираните разговори на руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама преди срещата на Г-8 в Северна Ирландия, която се очаква да се фокусира върху конфликта в Сирия, който досега е взел около 93 хил. жертви.

 

Русия и САЩ се опитват да включат представители на сирийския президент Башар Асад, както и на неговите противници на масата на преговорите, но Москва критикува американските планове да въоръжи бунтовниците в Сирия и да има забранена за полети зона.

 

“Всички тези маневри относно зона, забранена за полети, и хуманитарни коридори, са директно следствие на липса на уважение към международното право“, каза Лукашевич. Той допълни, че Русия не желае в Сирия да се разиграе сценарий, подобен на този в Либия, когато самолети на НАТО се оказаха неспособни да помогнат на бунтовниците да свалят Муамар Кадафи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?