Русия няма да предявява иск за неустойки заради спирането на "Южен поток"

Русия няма да предявява иск за неустойки заради спирането на "Южен поток"

Русия не очаква нито да получи, нито да предяви искове за неустойки заради прекратяването на проекта "Южен поток", защото такива не са предвидени в междуправителствените споразумения. Това казва в интервю за "Комерсант" руският министър на енергетиката Александър Новак.

Той е разговарял с българския енергиен министър Теменужка Петкова на 19 декември по телефона. Тя го е информирала за намерението на българското правителство да прави енергиен хъб във Варна и е предложила на Русия да се включи, става ясно от думите на Новак.

След разговора с руския енергиен министър, Теменужка Петкова обяви, че България е дала уверения на руската страна, че процесът по издаването на разрешителните за морския участък на тръбата е в ход. Част от документите вече са издадени, а за друга вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще, се казваше в съобщение на българското енергийно министерство.

В анализ по темата "Комерсант"  посочва, че действията на българското правителство имат основания. През март 2012 г. София се отказа от строителството на АЕЦ "Белене" и по тази причина "Росатом" заведе дело в арбитражния съд в Париж с иск за неустойка в размер на 1 млрд. евро.

Според източници на руското издание България не е похарчила сериозни суми по проекта – няколко милиона евро.  Според Новак произведените тръби за строежа на морската част на "Южен поток" сега ще бъдат използвани за строителството на газопровода към Турция.

Проектната компания SouthStreamTransport закупи част от оборудването и тръбите за изграждането на първата тръба на газопровода по дъното на Черно море. Тези материали се съхраняват в български пристанища.

На 1декември при визитата си в Анкара изненадващо руският президент Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" се прекратява заради България. Вместо него обеща да прави нова газова тръба към Турция, а от там разпределителен хъб до границата с Гърция.

В интервюто за "Комерсант" Новак посочва, че плановете на Москва засега са да изгради енергиен хъб на гръцко-турската граница. От думите му става ясно също, че Русия ще обърне поглед на Изток и то не само по отношение на доставки към Китай, за които двете страни вече имат подписан договор.

"Ние диверсифицираме доставките на газ на Изток, откривайки реално нов пазар, ще бъде построена инфраструктура за десетилетия напред", заявава  Новак. Той  вижда потенциал в Индия, където населението надхвърля 1.2 млрд. души, а 400 млн. от тях нямат достъп до електроенергия, включително и до доставки на газ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес