Русия: Няма тайни договорки за енергийните проекти

Русия: Няма тайни договорки за енергийните проекти

Русия и България не са имали тайни договорености по енергийните проекти, заяви на пресконференция в Москва министърът на енергетиката Сергей Шматко, предаде РИА Новости в петък.

“Ако всеки път се отменят легитимни решения, които са взети от предишните правителства, как въобще ще работим със страната“, попита Шматко. Той допълни, че всички проекти са обсъждани открито в Европа. “Ние преминахме процедури по получаване на разрешение от Евратом“, каза още Шматко, визирайки положителното становище от Европейската комисия, дадено през декември 2007 г. на проекта АЕЦ “Белене“, който ще се изгражда от “Атомстройекспорт“. Преди да поеме министерския пост Шматко бе президент на компанията изпълнител на втората българска ядрена централа.

“Да се говори за това, че има каквито и да било тайни договорености по съвместни проекти като “Южен поток“, “Бургас-Александруполис“ и "Белене" и опозицията не е знаела за тях – това не е вярно“, каза Шматко.

Агенцията допълва, че през септември руският енергиен министър и президентът на “Росатом“ Сергей Кириенко ще заминат за България за обсъждането на трите проекта, които новото правителство на ГЕРБ замрази до проучване на тяхната икономическа ефективност за страната. Според информация на БНР визитата ще се състои през следващата седмица.

Шматко отбеляза още, че руските компании поемат сериозни задължения по новите инвестиционни проекти.

“Винаги се иска нещо по-добро, винаги може да се изчисли, че при по-високи цени някои проекти ще са по-рентабилни, но сегашните цени на нефта не се явяват ограничение за развитието на нефтения отрасъл“, допълни той.

Руските агенции припомнят, че по време на срещата на Бойко Борисов с руския премиер Владимир Путин на 1 септември в Полша българският министър-председател поиска време да се запознае с информацията за трите проекта. Заради тежката битка за парламентарните избори и недостатъчна информация новото правителство тепърва се запознава с проектите и прави оценка.

Споделяне

Още от Бизнес