Русия обмисля да оспорва в СТО енергийните правила на ЕС, заплашващи "Газпром"

Русия обмисля да оспорва в СТО енергийните правила на ЕС, заплашващи "Газпром"

Русия вероятно ще оспорва енергийните правила на Европейския съюз в Световната търговска организация (СТО), предаде Ройтерс, позовавайки се на правителствен източник. Това би бил първият търговски спор, предизвикан от Русия след присъединяването ѝ към СТО.

Правилата, известни като Трети енергиен пакет на ЕС, ограничават контрола на руския държавен монополист "Газпром" върху европейските му гаозпроводни активи и отдавна са дразнител в отношенията между Русия и ЕС.

Източникът, пожелал да остане анонимен, е заявил, че Русия, която се присъедини към СТО миналия месец, проучва дали правилата на ЕС са обект на регулациите на СТО. Проучването трябва да приключи до две седмици.

"Ако правилата на СТО се приложими към Третия енергиен пакет, както и други мерки, ограничаващи руския внос, ние ще ги оспорим в СТО", е заявил източникът, според когото по всяка вероятност отговорът ще е положителен.

Когато член на СТО инициира търговски спор, страната, с която е в несъгласие, разполага с 60 дни, за да разреши жалбата. След този срок жалбоподателят може да поиска от СТО да се формира панел, посветен на водения спор, и да се произнесе по въпроса.

Търговски експерти очакват, че на Русия ще е нужно известно време за установяване в СТО, преди да стартира спорове, както направи Китай при присъединяването си към организацията през 2001 г. Други обаче наблюдават дали Русия или някой от търговските ѝ партньори пръв ще нанесе удар.

Руският търговски екип в Женева все още не е напълно окомплектован и страната все още не е изпратил свой посланик.

Руският президент Владимир Путин, който се завърна в Кремъл през май, определи Третия енергиен пакет като "грабеж", докато беше министър-председател. Този месец обаче той отхвърли предположенията, че Русия ще влезе в търговска война с Европа заради "Газпром".

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, разследва предполагаеми антиконкурентни практики от страна на компанията "Газпром", в която собствеността на руската държава е над 50%.

Антитръстовият казус е фокусиран върху оплакванията, че "Газпром" възпрепятства притока на газ и малтретира своите клиенти чрез обвързване на цената на газа с петрола.

Русия се присъедини към СТО през август след 18-годишно чакане. Путин каза, че страната му ще използва членството си, за да се опита да развие по-свободна търговия и че се надява това да подсили икономиката на страната, която е на стойност 1.9 трилиона долара и разчита главно на енергиен износ.

В изказването си на срещата на върха на Г-20 в Мексико, Путин говори остро срещу прикритите протекционистични мерки като екологични и технически регулации.

Еврокомисарят по търговията Карл Де Гухт заплаши, че ще предприеме действия срещу Русия в СТО заради серия рестриктивни практики. На 7 септември той каза, че Москва вече трябва да играе по правилата, след като е член на световната организация.

Де Гухт разкритикува плановете на Русия да налага непоследователни данъци върху вноса на превозни средства, въведената забрана за внос на живи животни от Европа, две антидъмпингови разследвания и друг казус за защита на търговията, започнат от Москва срещу ЕС през последните месеци.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес