Русия обмисля да отдели своя интернет от глобалната мрежа

Руските власти обмислят мерки за защита на националния интернет от непредвидимия Запад, а московски всекидневник съобщи, че има проекти за прекъсване на глобалната мрежа в
случай на война. Това съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Поради пълната непредсказуемост на САЩ и на ЕС, ние ще вземем мерки за гарантиране на своята сигурност", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. пред в. "Ведомости".

"Мерки, засягащи сигурността на руския интернет се обмислят постоянно на различни равнища", уточни той.

В. "Ведомости" съобщи, че президентът Владимир Путин ще свика в понеделник заседание на руския Съвет за сигурност, за да се обсъди отделянето на руското киберпространство от
световната мрежа в случай на война или извънредна ситуация.

Изданието цитира няколко интернет доставчици, според които съветът ще обсъди функционирането на руския интернет в случай на извънредна ситуация. Целта ще бъде да се приемат мерки, засилващи суверенитета на руския сегмент от световната мрежа, които включват способността за откъсване на страната от мрежата при спешни ситуации.

Песков е подчертал, че Москва се готви за всякакви ситуации, но не става дума за прекъсване на достъпа. Служител на голям интернет доставчик е обяснил, че Москва иска просто да се защити в случай на санкции, които могат да засегнат достъпа до световния интернет. "Става дума за заплаха, която е реалистична колкото и нашествието на извънземни. Няма такава заплаха", подчертава руският експерт Михаил Гуревич, специалист по медиите.

В. "Ведомости" добавя, че да се прекъсне руския интернет няма да е просто, защото за разлика от мрежата в Китай, той е силно интегриран със световното киберпространство.

Споделяне

Още от Свят