Русия обмисля и "Северен поток 3"

Русия обмисля и "Северен поток 3"

Руските власти допускат строителството и на газопровод "Северен поток 3". По думите на зам.-министъра на енергетиката Анатолий Яновский новият проект може да бъде реализиран в случай на ръст на търсенето н агаз в Европа, предаде руската агенция ТАСС в сряда.

По думите му строежът на новия газопровод може да бъде икономически оправдано. "Това не е въпрос на политика, а на икономика, трябва да се отчитат и допълнителните разходи за строителство, за експлоатация – всичко това се пресмята. Така че, ако има допълнително търсене в Европа, защо не?", отбеляза Яновский.

По думите му потреблението на руски газ в Европа няма да намалее, но темповете на ръста зависят от твърде много фактори.

"Ако процесите на увеличаване на дела на произведената от възобновяеми източници енергия и електрификацията на транспорта продължават, на Европа ще са ѝ необходими допълнителни мощности за производство на електричество от газ, Аз вече не говоря за газификация", обясни Яновский.

Изданието припомня, че "Северен поток 2" се предвижда да влезе в експлоатация през четвъртото тримесечие на 2019 г. Против проекта за газопровода от Руся по дъното на Балтийско море до Северна Германия са САЩ, чието правителство няколко пъти заплашва да въведе санкции срещу европейските партньори на "Газпром" в проекта. Наскоро обаче енергийният министър на Русия Александър Новак каза, че Русия ще изгради тръбата, дори и да бъде санкционирана.

Срещу новата тръба, която трябваше да следва маршрута на "Северен поток", но заради регулаторни проблеми с минаването на трасето в изключителните води на Дания трасето ще е малко по-различно.

Срещу проекта с капацитет 55 млрд. куб. м природен жаз годишно и оценяван на приблизително 10 млрд. евро, са Полша, Литва, Латвия и Естония, от които също трябва одобрение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес