Русия обмисля имунитет срещу наказателно преследване за бившите президенти

Владимир Путин

Руските президенти може да получат имунитет срещу наказателно преследване след изтичане на мандата им, съгласно предложени конституционни реформи, съобщи високопоставен депутат, цитиран от Ройтерс.

Предложението, направено от парламентарна работна група, идва след като миналия месец президентът Владимир Путин оповести широкообхватни реформи в политическата система, които може да отнемат част от правомощията на държавния глава.

Инициативите на Путин, които бяха последвани от смяна на правителството, са разглеждани като начин да му се даде възможност да удължи контрола си върху властта, след като президентският му мандат изтече през 2024 г., отбелязва Ройтерс.

Направените от парламентарната работна група по реформите предложения включват това бившите президенти да получават имунитет срещу наказателно преследване, каза съпредседателят на групата Павел Крашенинников.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че на този етап няма да коментира предложението на работната група.

По-рано този месец Крашенинников каза, че руските президенти може да стават пожизнени сенатори след изтичането на мандата им.

Съгласно руското законодателство членовете на двете камари на парламента имат имунитет срещу наказателно преследване.

Работната група вече направи редица други предложения, включително едно, което променя определението за длъжността на Путин от държавен глава на върховен лидер.

Миналия месец долната камара на руския парламент вече подкрепи предложените от Путин реформи.

За да може предложенията на работната група да бъдат одобрени, те трябва да бъдат одобрени от Държавната дума при още две гласувания, преди да бъдат гласувани от горната камара (Съвета на Федерацията) и да бъдат разгледани от регионалните парламенти и след това подписани от Путин.

Руският президент вече каза, че предложените промени ще бъдат подложени на общонационално гласуване, но все още не е определена дата за него.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?