Русия обмисля излизане от евродоговора за въоръжените сили

Русия може временно да спре участието си в Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщава в-к "Независимая газета", цитиран от БТА. Според изданието вече е подготвен необходимия за това указ на президента Владимир Путин.

Вариантите пред руската страна са два - указът да бъде обнародван още през тази седмица, в навечерието на срещата между Владимир Путин и Джордж Буш в САЩ. Кремъл може да реши да направи това и когато срещата приключи.

“Независимая газата” коментира, че Путин в момента размишлява дали ще е по-изгодно да отпътува за САЩ с открити карти и вече взето решение или да изчака резултатите от разговорите.

Указът най-вероятно е подготвен, защото Русия е наясно, че няма да се достигне до компромис между двете страни – САЩ ще продължи да държи на своя вариант за разполагане на противоракетен щит в Европа и за ратификацията на адаптирания договор.

Указът още не е обнародван, но Москва вече спря без предварително съгласуване военните инспекции на страни от НАТО на руска територия. Посещения в руски военни поделения бяха отказани на делегации от Унгария и България.

Текстът на ДОВСЕ не включва понятието мораториум, но в своя указ руският президент ще се позове на извънредни обстоятелства. Путин ще обяви, че Русия временно няма да приема на своя територия военни инспекции от чужбина и спира да информира партньорите си в ДОВСЕ за придвижването на военни подразделения и бойна техника в европейската част от руската територия, твърди пише "Независимая газета".

Преди месец Путин обяви, че ако САЩ изгради елементи на противоракетния си щит в Чехия и Полша, Русия от своя страна ще насочи част от стратегическия си арсенал към Европа.

 

Споделяне

Още от Свят