Русия обмисля предложението на НАТО да се включи в ПРО

Русия обмисля предложението на НАТО да се включи в ПРО

Русия обмисля предложението на НАТО Москва да се включи в разработвания от САЩ проект за противоракетен щит в Европа, съобщи руският президент Дмитрий Медведев след разговорите във френския курорт Довил с президента на Франция Никола Саркози и с германския канцлер Ангела Меркел. Руският държавен глава съобщи освен това, че ще участва лично в срещата на високо равнище на Съвета НАТО-Русия в Лисабон през ноември.

На срещата на върха на Алианса на 19 и 20 ноември в португалската столица ще бъде обсъдена новата стратегическа концепция на Алианса и противоракетната отбрана.

Медведев каза, цитиран от Асошиейтед прес, че Русия "прави оценка на идеята" за включване в противоракетния щит, но в същото време коментира, че идеята все още я Русия. Освен това Медведев посочи, че НАТО сама трябва да реши как вижда присъединяването на Русия към щита и по какъв начин може да се стигне до съгласие и как да се работи занапред.

В Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен приветства решението на Медведев да присъства в Лисабон.

"Форумът ще бъде добра възможност да задълбочим и разширим политическия диалог и практическото сътрудничество между членуващите в Съвета страни, да подобрим нашата обща сигурност", заяви Расмусен, цитиран от Франс прес.

В общото си становище тримата лидери заявяват, че ще работят за ново споразумение между ЕС и Русия и усилването на съвета НАТО-Русия. Трите страни призовават Иран да изпълни разпорежданията на Съвета за сигурност на ООН и на управителния съвет на МААЕ и подкрепят преките преговори между палестинците и Израел.

Медведев от своя страна предложи създаването на "пътна карта” за отмяна на визите между Русия и ЕС и обсъждането на формата на документа в хода на срещата на върха Русия-ЕС през декември.

"Всички разбират, че визите трябва да бъдат отменени и това не може да стане внезапно. Също така всички разбираме, че това трябва да бъде процес и той има нужда от своя "пътна карта”, заяви Медведев, цитиран от Интерфакс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?