Русия обмисля закон за защита на Путин от "антипутински кампании" в чужбина

Русия обмисля закон за защита на Путин от "антипутински кампании" в чужбина

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че извън Русия "се води бясна антипутинска кампания". Той подкрепи идеята за разработване на законопроект, защитаващ честта на руския президент и допълни, че трябва "да ѝ се отдели сериозно време", съобщи в."Комерсант". Тези дни и председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин се изказа в полза на такъв закон. Председателят на президентския съвет по правата на човека Михаил Федотов е готов да подкрепи допълнителната защита на президента от "нападките" в медиите, ако делата "се завеждат само след заявление от самия потърпевш".

"Трябва сериозно да се поработи по този въпрос, да се изследва. Знаете, че самият президент напълно конструктивно се отнася към критичните материали по свой адрес. Особено конструктивно гледа той на уравновесените и умни критични забележки. Несъмнено, нито президентът, нито администрацията категорично ще приемат материали, които съдържат директно лично оскърбление", заяви Песков.

Въпреки това Песков призна, че в законодателството вече е предвидена защитата на честта и достойнството на всеки гражданин, включително и на президента. В Наказателния кодекс е записан член 319 (оскърбление към представител на властта). "Какви могат да са разликите между президента и друго публично длъжностно лице? Президентът вече има достатъчно много защити. Ако става дума за защита от нападките на чуждите медии, това е възможно само на теория, тоест санкциите ще действат на територията на Руската федерация или дружествените държави", казва юристът Роман Смирнов.

Заместник-председателят на фракцията "Справедлива Русия" Михаил Емелянов предполага, че това не е достатъчно. "Такъв закон трябва да се приеме веднага. Действието му може да бъде предвидено за бъдещето, защото сега Владимир Путин има такъв гигантски авторитет в обществото, че той служи за защита от всякакви посегателства спрямо него", убеждава политикът. "Това съвсем спокойно може да бъде глоба, налагана или административно, или при някакви груби и повторни нарушения - наказателно. Ако, например, става дума за наказателна отговорност, нека глобата бъде в размер от 150 хил. рубли или 300 хил. рубли".

"Смятам, че президентът на Русия не е само физическо лице, а държавен символ. А действащото законодателство предвижда отговорност за поругаване на държавния флаг и химн", заяви членът на комисията към Съвета на федерацията по конституционно законодателство Людмила Нарусова.

Председателят на президентския съвет по правата на човека Михаил Федотов е готов да подкрепи идеята за законопроект за защита честта и достойнството на президента на Руската федерация, но с условие. "Само ако подобни дела бъдат от частен характер, тоест да могат да се завеждат само след иск от самия потърпевш. Иначе ще бъде нарушен принципът на равенство на гражданите, тъй като правото на защита на честта и достойнството се гарантират в еднаква степен на всички граждани на Русия", настоява Федотов.

От Комунистическата партия (КПРФ) заявиха, че трябва първо да се анализира съществуващото законодателство в тази област. Секретарят на ЦК на КПРФ Сергей Обрухов заяви, че "ако се следва тази логика, тогава може да се наложи приемането на закони и за защита честта на депутат от Държавната Дума".

И председателят на Думата Володин, и прессекретарят на Путин Песков се позовават на чуждия опит. Практиката за наказателно преследване за обида на държавен глава съществува в Беларус, Иран, Полша и Холандия. Специален закон е приет и през 1990 г. по отношение на президента на СССР. В постановлението на Върховния съвет се разяснява, че "публична обида към президента на СССР е умишлено унижаване на честта и достойнството му, изразено в неприлична форма".

Споделяне

Още от Свят