Русия обвини ЕС, че санкциите подпомагат терористите

Кремъл

Руското външно министерство излезе в събота с позиция, че допълнителните санкции, наложени от ЕС на страната ще застрашат сътрудничеството по въпросите на сигурността и ще подкопаят борбата срещу тероризма и организираната престъпност, предаде "Ройтерс", цитиран от сайта ”Дневник”.

"Допълнителният списък със санкции е пряко доказателство, че страните от ЕС са поели пътя на пълното прекратяване на сътрудничеството с Русия по въпросите на международната и регионалната сигурност", се казва в официалното изявление на министерството.

Следва изброяване на засегнатите сфери - борбата срещу разпространяването на оръжията за масово унищожаване, тероризма и организираната престъпност.

"Сигурни сме, че такива решения ще бъдат приети с ентусиазъм от международния тероризъм. През последните десетилетия той не успяваше да забие клин в редиците на световната общност, но Брюксел го стори с лекота. И тъкмо Брюксел поема цялата отговорност за тази стъпка, извършена на фона на рязко влошената международна ситуация", казват още от Кремул

В петък вечерта ЕС публикува в официалния си вестник шеста редакция на своя "черен списък", предвиждащ замразяване на активи и шестмесечна забрана за влизане в Европа на високопоставени руски представители. В него влизат 15 руснаци и украинци, но по-високопоставените сред тях са шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, ръководителят на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков, секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев и лидерът на Чеченската република в състава на Русия Рамзан Кадиров.

Измежду юридическите лица са девет компании и девет държавни и обществени организации. В списъка са администрациите на сепаратистките Донецка и Луганска народна република, бойни структури на отцепниците в Източна Украйна, казашкото обединение "Всевелика Донска войска", фирми от Крим. "Черният списък" на ЕС включва вече общо 87 физически и 20 юридически лица.

Според руската дипломация разширяването на списъка със санкции показва, че "ЕС окончателно е "зарибен" от Вашингтон и киевските дрънканици по повод събитията в Украйна". Ведомството се пита дали европейските столици разбират "възможните последици в политическата или икономическата сфера".

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?