Русия обвини Грузия, че е “изфабрикувала” ракетното нападение

Русия обвини Грузия, че е “изфабрикувала” ракетното нападение

Русия обвини Грузия, че е изфабрикувала данни за руско ракетно нападение на своя територия, предаде Асошиейтед прес. "Убеден съм, че това е провокация на Грузия, провокация срещу руските мироопазващи сили и Русия като цяло", каза  началникът на руския Генерален щаб Юрий Балуевски по време на посещението си в Китай, цитиран от ИТАР - ТАСС.

Преди това Грузия обяви, че радар е засякъл руски самолет да навлиза в понеделник в нейното въздушно пространство и да изстрелва ракета срещу грузинки радар.

Ракетата, която не експлодира, падна близо до село в северозападния район Гори близо до грузинската отцепническа провинция Южна Осетия, в която патрулират руски миротворци.

Тбилиси обвинява Москва в опити за дестабилизация на страната и подкрепа за сепаратистите в Абхазия и Южна Осетия – два региона, които се отцепиха от Грузия по време на войните през 1990-те години.

Ген. Балуевски заяви в сряда, че Грузия си е измислила инцидента, за да генерира напрежение.

Той направи паралел между бъдещето на сръбската област Косово и двата сепаратистки района Абхазия и Южна Осетия, които искат да бъдат международно признати като независими държави.

В отговор грузинският заместник-министър на отбраната Леван Николеишвили заяви пред Асошиейтед прес, че изявлението на Балуевски е “пълна безсмислица”.

В сряда грузинското МВнР обяви, че данни от радари, които са съвместими със стандартите на НАТО, показват, че руски самолет СУ-24 е влязъл от Русия в Грузия и е изстрелял ракета.

Експертизата показа, че това е тактическа антирадарна управляема ракета тип “Радуга” КХ-58, руско производство. Ракетата, която по класификацията на НАТО е с код AS -11, е била снабдена с фугасна боева част, съдържаща 140 кг. тротил”.

Москва отрече неин самолет да има нещо общо с ракетата и допусна, че Грузия може сама да е хвърлила ракетата, за да предизвика напрежение с Русия.

Ген. Игор Хворов, началник-щаб на руските военновъздушни сили, потвърди в четвъртък, че руски самолет не е извършил нападението. “Това е политическа измислица”, заяви той на пресконференция.

"Трудно е да се коментира този полет, тъй като той изобщо не се е състоял. Останалото е политическа конюнктура. Нито сме програмирали, нито сме осъществявали полет над грузинска територия", посочи той.

Грузия твърди, че не разполага със самолети СУ-24 или ракети от типа “Радуга”.

Руската ракета е пропуснала целта, тъй като грузинските военни са изключили радара след той е засякъл навлизането във въздушното пространство и изстрелването на оръжието, заяви говорителят на грузинското министерство на отбраната полк. Зураб Почуа в четвъртък пред телевизия Рустави-2.

Грузинското МВнР определи инцидента като “неприкрита агресия” и настоя за спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН.

Държавният департамент на САЩ преди ден осъди “ракетното нападение”, без да назовава отговорната страна, и оцени поведението на Грузия като “сдържано в лицето на тази въздушна атака”.  

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че мисията ѝ в Грузия е потвърдила нарушението на грузинското въздушно пространство, но не посочи колко и какъв тип самолети да извършили това. Мисията на ОССЕ заяви също, че не може да идентифицира ракетата.

Отношенията между Русия и Грузия са обтегнати откакто Михаил Саакашвили беше избран за президент в началото на 2004 г. Неговата политика за по-тясно интегриране на бившата съветска република със Запада и присъединяване към НАТО предизвикаха недоволството на Москва.

Саакашвили освен това обеща да върне отцепилите се територии под контрола на централното правителство.

Грузия нееднократно е обвинявала Русия за нарушение на въздушното ѝ пространство – нещо, което Русия отрича.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?