Русия обвини Турция, че нарушава примирието в Сирия

Над 180 жертви в първия ден от спирането на огъня

Русия обвини Турция, че нарушава примирието в Сирия

За девет случая на нарушаване на установеното в полунощ в събота примирие в Сирия претендира Русия. Според Москва в нощта срещу 28 февруари е имало нападение от територията на Турция срещу сирийския град Тел Абяд от страна на въоръжени части от около стотина души с подкрепата на тежка артилерия. При тази атака на "Ислямска държава" са загинали сто души, още осемдесет жертви са дадени в първия ден от спирането на огъня, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от ДПА и БТА.

Информацията за нарушаването на примирието от турска страна е била проверена и потвърдена от няколко източника, включително от представители на "Силите на демократична Сирия", каза генерал-лейтенант Сергей Кураленко, началник на руския център по помиряването на враждуващите страни в Сирия, цитиран от руски медии.

На свой ред сирийската опозиция обвинява Москва, че е извършила въздушни удари над Алепо и съобщава за общо 15 нарушения на примирието от страна на правителствените сили и техните съюзници.

Русия твърди, че продължава да бомбардира позиции на терористични групи в Сирия, а в събота военно-въздушните сили на САЩ извършиха удари над позиции на "Ислямска държава", както и на свързаната с "Ал Кайда" групировка "Фронт Нусра".

Примирието, подкрепено от Русия и САЩ, влезе в сила в полунощ в събота (22 часа по Гринуич в петък). Според условията му, групировките, които са го подписали, не трябва да бъдат нападани.

"Ислямска държава" и екстремисткият "Фронтът на Нусра" не са част от прекратяването на огъня, защото ООН ги смята за терористични организации. Условията на примирието позволяват те да бъдат атакувани.

Русия и САЩ създадоха механизъм за обмен на информация за местонахождението на групировките, които участват в прекратяването на огъня.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят