Русия обвини Запада, че използва ОССЕ за свои цели

В деня, когато българският външен министър Соломон Паси обяви приоритетите на българското председателство на ОССЕ за 2004 г., Русия обвини западните държави, че използват организацията за свои цели.

АФП цитира изказване на руския посланик във Виена Александър Алексеев на заседание на ОССЕ днес при закрити врата. Речта му не е разпространена, но дипломати предали думите му пред агенцията.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа прилага "двоен стандарт", когато наблюдава избори в източни страни като Грузия и Русия, а не и западни държави, казал руският дипломат.

ОССЕ беше една организациите, които остро разкритикуваха проведените през ноември избори в Грузия, които опозицията определи като манипулирани и започна масови протести, довели до оставката на президента Едуард Шеварднадзе.

Разширяването на ЕС и НАТО през тази година ще позволи на ОССЕ да обърне повече внимание на Кавказ и Централна Азия, каза българският външен министър Соломон Паси в обръщението си към ръководителите на полеви мисии на ОССЕ. Същевременно председателството смята, че ще бъде осигурен адекватен ресурс за присъствието на организацията в Югоизточна Европа и за изпълнението на вече поетите ангажименти там.
още

В отговор на руския посланик българският външен министър Соломон Паси, който тази година председателства ОССЕ, заяви пред медиите, че организацията би могла да контролира и изборите в западните държави. "Аз обаче се съмнявам, че това наистина ще стане", каза Паси, цитиран от АФП.

Според източниците на агенцията руският посланик Алексеев изтъкнал, че ОССЕ не трябва да "се подчинява на група държави". Организацията "бе създадена като форум за колективна сигурност с общи демократични ценности, но, уви, днес тя е съсредоточена само върху географската зона на изток от Виена и пренебрегва проблемите на запад от Виена", обобщи анонимен дипломат мнението на руския представител.

Наблюдателите на ОССЕ в началото на месеца похвалиха "забележителния напредък" на изборния процес в Грузия, когато за президент бе избран водачът на масовите протести Михаил Саакашвили, докато Москва изрази недоволство след смяната на режима в кавказката държава, посочва АФП. Днес българският външен министър приветства мирното протичане на изборите в Грузия, припомня агенцията.

Тонът на последната министерска среща на организацията през декември е напомнял "възраждане на студената война", съобщиха за Mediapool дипломатически източници.

Срещата, председателствана от Яп де Хоп Схефер - бивш външен министър на Холандия, а сега генерален секретар на НАТО - приключи без приемане на съвместна декларация заради споровете с Русия, която не спази сроковете за изтеглянето на войските си от Грузия и Молдова.

Днес българският външен министър изрази надежда, че новоизбраният грузински президент Саакашвили ще допринесе за стабилността в Южен Кавказ.

За проблема с Приднестровието в Молдова Паси подчерта значението на намиране на формула за такова конституционно уреждане на проблема, което да отговори на очакванията на молдовците. През декември молдовският президент отказа да приеме предложеното от Москва споразумение за федерално устройство на страната, което на практика легитимираше на руското военно присъствие в самообявилата се Приденстровска република.

Документите на ОССЕ няма да остават само на хартия

Българското председателство на ОССЕ ще насочи вниманието си към прилагане на документите на организацията и след това към изработването на нови стратегии, заяви Соломон Паси на пресконференция във Виена, след като представи приоритетите на българското председателство на ОССЕ, предаде БТА.

Организацията има достатъчно документи, които остават само на хартия и които трябва да приложим на практика, добави Паси. След председателството на Съвета за сигурност на ООН България поема нова голяма отговорност като председател на ОССЕ, каза той и определи годината като важна за страната ни, за Европа и за света.

Правилото за консенсуса няма да се променя

В отговор на въпрос българският първи дипломат посочи, че към момента не е реалистично да бъде променяно правилото за консенсуса в ОССЕ. Съгласно това правило решенията в организацията се взимат с консенсус, като в редки случаи на спешност или изключителни обстоятелства ОССЕ се позовава на правилото консенсус минус едно. Според Паси организацията трябва да се промени, ако иска до повиши гъвкавостта си предвид новите предизвикателства пред нея.

Помолен да коментира евентуалното провеждане на полицейски мисии на ОССЕ в Ирак и Афганистан, българският външен министър посочи, че това би било възможно при наличието на консенсус от страна на всички членки на организацията.

По-рано днес ЕС разпространи становището си за приоритетите на българското председателство на ОССЕ. В него се посочва, че Евросъюзът е готов да изиграе ролята си в прилагането на Стратегията на ОССЕ в сферата на сигурността, приета в Маастрихт и определена като приоритет на българското председателство.

В обръщението си към ръководителите на полеви мисии на ОССЕ министър Паси обяви плановете си да посети в началото на годината няколко държави в Кавказ, в Централна Азия, на Балканите, както и Молдова.

Соломон Паси подчерта значението на тясното сътрудничество на ОССЕ с организации като ЕС и НАТО, които имат ключово значение и опит в сферата на сигурността, стабилността и демократичното развитие

Споделяне

Още от Свят