Русия обвинява сп. "Тайм" в "русофобия" и "путинофобия"

Русия обвинява сп. "Тайм" в "русофобия" и "путинофобия"

Прессекретарят на Владимир Путин обвини списание "Тайм" в русофобия заради публикацията на материал за руския министър-председател. На корицата на новия брой на европейското издание на "Тайм" Путин е показан в дребно изображение, "затиснато" от заглавието "Невероятно смаляващият се министър-председател на Русия". Подзаглавието на материала гласи: "Владимир Путин ще спечели трети президентски мандат, но властта му е отслабена както никога досега. Поради това светът ще стане по-опасен."

Това заглавие е предизвикано от "русофобията" и "путинофобията" на автора на статията Саймън Шустер, коментира Дмитрий Песков, прессекретар на Путин.

"С голяма степен на увереност може да се каже, че авторът на тези думи е голям русофоб и путинофоб. Тази фобия замъглява очите и не му позволява обективно да оценява реалността", заяви Песков, цитиран от в. "Комерсант".

"Независимо от това, ние ще продължаваме тази работа, ще разясняваме действията, които се предприемат, ще бъдем готови да обясняваме на всички онези, които се нуждаят от това. А също така ще се въздържаме от обяснения за тези, за които няма никакъв смисъл", допълни Песков.

Заглавието на сп. "Тайм" е по аналогия с научно-фантастичния филм от 1957 г. "Невероятно смаляващият се човек" (The Incredible Shrinking Man), в който се разказва за човек, който заради радиацията става все по-малък и по-малък.

Владимир Путин се появява за четвърти път на корицата на "Тайм".

Първият път беше през 2003 г. под заглавие "Здравей, другарю". В този брой имаше две публикации, посветени на Русия: за ареста на Михаил Ходорковски и за свободата на словото .

През 2007 г. Путин бе избран за "Личност на годината" на сп. "Тайм". Тогава той се появи на корицата със заглавието "Владимир Путин. Цар на нова Русия".

През декември 2011 г. Путин е за четвърти път на корицата на "Тайм" със заглавие "Проблемът Путин" и подзаглавие "Путин е начело на Русия от 12 години, но постсъветското поколение иска да знае защо животът в страната не е по-добър."

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?