Русия обяви, че дъното на Арктика й принадлежи

Русия обяви, че дъното на Арктика й принадлежи

Руската експедиция по дъното на Северния ледовит океан е намерила доказателства, че подводните планини са продължение на нейната надземна територия, съобщиха в петък правителствени източници, цитирани от ББС.

Според руското Министерство на природните ресурси тестовете на почва от дъното на океана са показали, че Русия е свързана с хребета на Ломоносов. Смята се, че тази част на подводната територия притежава изключително богати залежи на нефт и газ. Това не са първите опити на Москва да докаже своите териториални претенции в тази насока.

Според официални лица от ведомството, ако безспорните научни доказателствата бъдат приети от международната общност, то това може да увеличи територията на страната с около 1.2 милиона квадратни километра.

Руската експедиция под северната ледовита шапка продължи общо 90 дни, а кулминационната ѝ точка беше на 2 август, когато два руски батискафа се спуснаха на дълбочина над 4000 метра и достигнаха дъното на Северния ледовит океан под географската точка на полюса, където бе положен знак, изобразяващ руското знаме.

Последвалите претенции на Москва обаче срещнаха твърдата на реакция на другите пет държави (САЩ, Канада, Швеция, Дания, Норвегия), които имат излаз на Северния ледовит океан. Техните правителства бяха категорични, че руските искания са неприемливи.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?