Русия обяви, че първият газ по "Турски поток" ще потече през декември 2016 г.

Русия обяви, че първият газ по "Турски поток" ще потече през декември 2016 г.

Първият газ по тръбата "Турски поток" ще тръгне през декември 2016 г., съобщи президентът на руския монополист "Газпром" Алексей Милер, цитиран от пресцентъра на компанията във вторник след негова визита в Анкара. В турската столица той е разговарял в министъра не енергетиката Танер Йълдъз.

Двамата са обсъдили ключови въпроси около строителството на газопровода по дъното на Черно море, заменящ прекратения от руснаците проект за "Южен поток", който трябваше за излиза на българското крайбрежие.

"Газопроводът ще ползва 660 км от стария коридор на "Южен поток" и 250 км нов коридор в направление европейската част на Турция", пише в съобщението. По думите на Милер капацитетът на първата линия на газопровода от 15.75 млрд. куб. м годишно ще е предназначен изцяло за турския пазар.

Компанията отбелязва, че самостоятелно ще реализира морския участък от трасето на "Турски поток", а сухопътният ще се строи съвместно с турската БОТАШ, но предстои да се определят дяловете в бъдещото дружество.

След като на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви края на "Южен поток" и раждането на "Турски поток", в средата на януари Милер обясни, че новият газопровод напълно ще замени Украйна като трасе за доставка на руски природен газ до Европа.

Въпреки че от Брюксел твърдят, че това ще е нарушение на договорите на "Газпром", в които изрично е указано мястото на газовите доставки, руският монополист продължава да лансира "Турски поток" като единствен заместител на доставките през Украйна.

Междувременно Унгария, която бе част от маршрута на "Южен поток", обяви във вторник, че е готова да води преговори за присъединяването си към "Турски поток, предаде руското издание "Комерсант". По думите на външния министър на Унгария Петер Сийярто страната му би искала да започне преговори за получаване "поне на част от газа" през Турция. В момента Унгария получава над 60 процента от необходимия ѝ газ от Русия.

На среща с турският си колега Мевлут Кавусоглу в Анкара Сийярто каза, че "ние очакваме окончателните резултати от оценката на този проект и бихме искали възможно най-бързо да започнем преговорите за доставка поне на част от газа в Централна Европа през Турция". Той допълва, че Унгария вече е започнала преговорите със Сърбия и Македония за нов маршрут на доставки и би искаля най-бързо да започне преговори и с новото правителство на Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?