Русия обяви освобождението на Сирия, но няма да изтегля войските си

Русия обяви освобождението на Сирия, но няма да изтегля войските си

Руското министерство на отбраната заяви, че няма да извежда войските си от Сирия, макар преди ден да докладва на президента Владимир Путин, че "всички бандитски формирования на "Ислямска държава" (ИД) на сирийска територия са унищожени, а самата територия е освободена". На специална пресконференция в четвъртък от министерството уточниха, че не е изключено в Сирия да се появят нови деверсионни групи на терористичната групировка, но изразиха увереност, че сирийските правителствени сили ще съумеят да ги ликвидират.

Мисията на руската армия в Сирия е изпълнена и територията на тази страна е напълно освободена от терористичната организация "Ислямска държава", обяви руското министерство на отбраната.

В сряда Путин каза, че ИД е разгромена напълно и на двата бряга на река Ефрат в Сирия.

В четвъртък генерал-полковник Сергей Рудской, началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили, заяви, че финалният етап на разгром на терористите в Сирия е бил съпътстван от безпрецедентно разгръщане на руските военновъздушни сили, предаде Ройтерс. Сега руските военни, разположени в Сирия, ще се фокусират върху запазване на примирието и възстановяването на мирния живот там, уточни той.

Рудской съобщи, че в три от районите, освободени от ИД, се сформират нови органи на властта. Това са градовете Дейр аз Зур, Хаджин и Дибан в източната провинция Дейр аз Зур, предаде ТАСС.

Руски снайперисти са разминирали напълно град Дейр аз Зур, каза още Рудской. При тази операция са били прочистени 246 километра пътища и площ от 1238 хектара, като са били обезвредени 53 478 взривоопасни предмета и самоделни взривни устройства.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че решението за завършване на операциите на военно-космическите сили на Русия в Сирия може да бъде прието само от върховния главнокомандващ, президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

В отговор на журналистически въпрос дали разгромът на терористите в Сирия ще доведе до завършване на руската операция там, Песков заяви, че това решение може да бъде взето само и единствено от Путин, и когато той го вземе, това ще бъде съобщено.

През ноември руските власти съобщиха, че до края на годината трябва да приключи руската военна операция в Сирия, за цел на която бе обявено ликвидирането на ИД. На 20 ноември в Сочи имаше преговори между Путин и сирийския президент Башар Асад, след което двамата обещаха руската операция в Сирия скоро да бъде завършена.

"Основната задача вече е близко до приключване и може да се каже, че в най -близко време, ние ще сме я решили", каза тогава Путин. Но допълни, че "до пълната победа над тероризма, разбира се, още е много далече".

На следващия ден, 21 ноември, Путин се срещна в сочи с президентите на Иран и Турция, за да се реши как да се развиват събитията в Сирия. Тогава той каза, че "над 98% от територията" на страната вече е под контрола на правителствените войски.

"Огнища на съпротива от страна на терористите все още има, но те бързо се топят под ударите на нашите военно-космически сили", допълни руският президент.

Два дни по-късно началникът на руския генерален щаб заяви пред журналисти, че руските военни в Сирия може да бъдат намалени. Секретарят на Съвета по сигурността на Русия Николай Парушев каза на 30 ноември, че вече е започнала подготовка за съкращаване на руския контингент в Сирия.

Според наблюдатели Путин ще се постарае да завърши руската военна операция в Сирия до началото на предизборната кампания. В сряда той съобщи, че ще се кандидатира за нов президентски мандат.

Русия воюва в Сирия вече две години. Според анализатори истинската цел за включването на Москва в конфликта е желанието ѝ да засили тежестта си на международната арена и да използва сирийския конфликт като геополитическа разменна монета в отношенията си с други държави.

Не е изключено Путин да е избрал имиджа на миротворец преди президентските избори, коментира пред БиБиСи политологът Абас Галямов. По данни на социологическо проучване на "Левада център" от август, 49% от запитаните искат приключване на руската военна операция в Сирия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?