Русия обяви проекта "Бургас - Александруполис” за замразен, но не и прекратен

България твърди, че е прекратила участието си, но даде пари в увеличаване на капитала

Русия обяви проекта "Бургас - Александруполис” за замразен, но не и прекратен

Проектът за нефтопровода “Бургас – Александруполис” е замразен, а не прекратен, стана ясно от думите на вицепрезидента на "Транснефт” Михаил Барков, цитиран от руската агенция “Адвис”.

 

Руската енергийна компания планира в бъдеще да се върне към реализирането на тръбата. "Ние няма да го изоставим. Замразяваме го, оставяйки минимално количество ресурси”, заяви Барков по време на форума "ТЕК Русия в 21век”.

 

През декември 2011 г. България обяви, че прекратява участието си в проекта. Мотивът беше, че е икономически неизгоден, по думите на финансовия министър Симеон Дянков. Преди дни пък премиерът Бойко Борисов каза, че сме се оттеглили, защото е и опасен за околната среда.

 

В края на март обаче българското правителство взе решение да емитира нови 18 хиляди акции в дружеството, което участва в проекта "Бургас - Александруполис". Акциите са на стойност 1.8 млн. лв., като средствата са необходими за покриване на разходи по проекта, се казваше в правителственото съобщение, но не бяха посочени какви.

 

Решението на българското правителство беше взето дни след като Барков заяви, че Русия ще настоява да продължи изпълнението на "Бургас - Александруполис" при минимизиране на разходите по него. Нефтопроводът трябва да бъде реализиран, тъй като е много по-дългосрочен от сегашната политическата конюнктура, каза тогава Барков, който е и член на надзорния съвет на “Транс-Болкан пайплайн”.

 

Междуправителственото споразумение за нефтопровода “Бургас – Александруполис” беше подписано през 2008 г. Русия взе мажоритарния пакет акции от 51%, а България и Гърция по 24.5%. За реализирането на проекта беше създадена проектната компания “Транс-Болкан пайплайн” (Trans-Balkan Pipeline). От руска страна в нея участва “Транснефт”, а от българска обявеното за продажба “Техноекспортстрой”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?