Русия обяви Уго Чавес за “почетен казак”

Венецуелският президент Уго Чавес започна във вторник от Волгоград (бившия Сталинград) двудневното си посещение в Русия. На летището той бе посрещнат с казашки ритуал с хляб, сол и водка и беше обявен за почетен казак. Чавес изпи поднесената му водка от чаша, поставена върху сабя.

Той е настоявал визитата му да почне именно от Волгоград, за да отдаде почит на "защитниците на един град, в който военната машина на хитлеристка Германия е била сломена през февруари 1943 година", обяви посланикът на Венецуела в Москва Алексис Наваро Рохас, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

По програма Чавес ще посети във вторник паметник на жертвите от Втората световна война, ще се срещне с губернатора на Волгоградската област Николай Максюта, когото вече нарича "приятел", и с местни бизнесмени.

Венецуелският президент, който е бил парашутист във венецуелската армия, планира да посети и знаменития Волгоградски тракторен завод, където ще му бъдат демонстрирани нови бойни машини за десантчици.

В сряда посещението на Чавес ще продължи с посещение в завода за автомати "Калашников" в Ижевск, след което ще отпътува за Москва. В руската столица Чавес ще сключи сделка за закупуването на 30 руски бойни самолета Сухой.

Неотдавна Венецуела закупи от Русия 100 000 автомата "Калашников" модел АК130 и води преговори за откриването на завод за тяхното производство на своя територия, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?