Русия обяви варианта си за замяна на Енергийната харта

Проект на международен документ, който да замени частично или напълно Енергийната харта, представи руският президент Дмитрий Медведев в хода на визитата си във Финландия, пише руското издание “Коммерсант“ във вторник. Предложението е Евросъюзът съвместно да контролира транзита на енергоносителите, модернизацията на газотранспортните системи, а също така и да разработва международните енергийни баланси, както и да организира търсенето и предлагането на енергосуровините за по-дълъг период.

По думите на президентския помощник Акрадий Дворкович проектът за международния документ има три раздела. В първия се говори за принципите на международното енергийно сътрудничество, във втория – за транзита на енергоресурсите и разрешаването на свързаните с това възможни конфликти, а третият съдържа списък на суровините като нефт, газ, ядрено гориво, въглища и електроенергия.

Предлагаме изчерпателна нова юридическа база за бъдещо сътрудничество, каза Дворкович, но в същото време призна, че самата правна структура на документа не е ясна все още.

Много от принципите, които действат вътре в ЕС, не са отразени в глава "Енергетика". Този документ вече не отговаря на днешната реалност, отбеляза Дворкович за настоящата харта. Текстът не включва един от най-важните участници в световния пазар, каза той, имайки предвид САЩ.

Формата на документа се очаква да бъде обсъдена на няколко големи международни форума, пише "Ведомости". “Газета“ отбелязва, че администрацията на Медведев не очаква предложеният вариант да бъде приет скоро. Преговорите ще стават все по-ефективни, но ЕС се нуждае от време, за да отдели големи вътрешни усилия на тази тема, пише изданието.

Според “Коммерсант“ руското предложение за замяна на Енергийната харта е насочено срещу брюкселската декларация на Украйна и Евросъюза за модернизацията на газовата мрежа на Украйна, която предвижда ограничаване на достъпа на “Газпром“ до украинския транзит.

Повод за разработването на новия документ дава и твърдението на Москва, че Енергохартата не отчита интересите на Русия, заради което и Кремъл отказва да ратифицира международния документ, въпреки че го е парафирала

“Енергийната харта и други документи не успяха да разрешат ред въпроси на енергосигуронстта, затова и не сме ратифицирали тези документи и не се смятаме за свързани с техните решения“, заяви Медведев на среща с президента на Финландия Таря Халонен.

Енергийната харта бе разработена в началото на 1990- те години и предвижда свободен достъп на Европа до руските енергийни ресурси и до монополизираните тръбопроводи на пропорционален принцип, както това е направено в Евросъюза, но в същото време самата Европа остава затворена за руски енергийни инвестиции, отбелязва “Коммерсант“.

Споделяне

Още от Бизнес