Русия обжалва изваждането на отбора й от параолимпиадата

Русия обжалва изваждането на отбора й от параолимпиадата

Националният параолимпийския комитет на Русия обжалва решението на Спортния арбитражен съд за отстраняване на всички руски параолимпийци от Игрише в Рио през септември. Това съобщи президентът на комитета Владимир Лукин, цитиран от “Интерфакс“.

Русия остана без отбор за параолимпийските игри заради разкритията за организираната от Кремъл държавна програма за прикриване на допинга сред спортистите. Решението на арбитражния съд в Лозана означава, че общо 267 руски параолимпийци с квоти за Рио няма да участват в Игрите.

В началото на август Международният параолимпийски комитет наложи тежкото наказание за целия отбор на Русия за параолимпиадата. То беше много по-тежко от това на Международният олимпийски комитет (МОК), който извади целия лекоатлетически отбор на Русия заради аферата, но все пак допусна близо 2/3 от руските спортисти без увреждания.

Спортният арбитражен съд реши, че при налагането тежката дисциплинарна мярка параолимпийският комитет не е нарушил своите правила и процедури. Съдът обяви, че решението на Международният параолимпийски комитет е "пропорционално" предвид допуснатите нарушения, а Русия не е предоставила данни, които да оборват представените доказателства.

Русия реагира яростно, като включително руският премиер Дмитрий Медведев определи решението като “цинично”. Официалната позиция на Кремъл е, че изваждането на отбора им е политически мотивирано решение.

Сега решението на Спортния арбитражен съд бе обжалвано пред Швейцарския федерален съд. Най-висшата съдебна инстанция в страната обаче не може да се произнася по доказателствата, а само да отмени присъдата заради допуснати процесуални нарушения от спортния арбитраж.

Според Владимир Лукин, членовете на националния параолимпийски отбор могат и индивидуално да обжалват решението за изваждането си от Игрите. Съдът ще разгледа казуса в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт