Русия очаква българското трасе на "Турски поток" да е готово до юли 2020 г.

В България ударно се строи трасето на "Турски поток",  сн. МС

Руското министерство на енергетиката не вижда проблем с реализацията на Турски поток, дори има лек напредък по отношение строителството на инфраструктурата в България. Това заяви пред журналисти в Сочи руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до морския участък и строителството на инфраструктури на територията на Турция - всичко върви по план. Лек напредък има в България, но през първото полугодие на идната година тази инфраструктура трябва да бъде построена“" посочи министърът.

По неговите думи в момента проектът се реализира в съответствие с протокола, който е подписан между "Газпром“ и министерството на енергетиката на България. "Проектът се реализира и ние виждам, че конкурс е проведен, изпълнител е избран, работата е започнала", отбеляза още Новак.

Той допълни, че няма никакъв натиск в рамките на реализацията на проекта от страна западни страни. "Ние не виждаме такъв натиск. Суверенно право на съответните страни е да развиват своята собствена инфраструктура“, отбеляза руският енергиен министър.

Новак съобщи още, че е въведен в експлоатация участък от газопровода на границата между Турция и България.

"Това ще позволи да доставяме газ в България от 1 януари следващата година. що се отнася до развитието на инфраструктурата за бъдещи доставки в Сърбия, за това ще трябва още известно време. Всички необходими процедури, свързани с избора на доставчик, договорни процедури, вече са направени от българската страна. Спечели съвместна компания от Саудитска Арабия и Италия, която реализира този проект и през първото полугодие трябва да го предаде в експлоатация“, каза министърът.

Според договора на "Булгартрансгаз" със саудитския консорциум "Аркад", сключен на 18 септември, изпълнителят има 250 дни да въведе в експлоатация първите 308 км от трасето през българската територия, което ще позволи частичните договори с "Газпром" доставки за Сърбия. Цялото 474-километрово трасе трябва да е готово за 615 дни.

Преди ден при инспекция на строителните работи по газовото разширение у нас представител на "Аркад" каза, че намеренията са първият участък да е готов до 15 април 2020 г., а целият- през ноември 2020 г.

На въпрос могат ли политически събития да повлияят на строителството Новак заяви, че всички решения, които засягат развитието на газотранспортната инфраструктура съответстват на европейското законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?