Русия очаква нулев растеж догодина, инфлация и ускорен отлив на капитали

Русия очаква нулев растеж догодина, инфлация и ускорен отлив на капитали

Руската централна банка (РЦБ) понижи прогнозата си за растежа на националната икономика до 0.3 на сто за тази година спрямо 0.4 процента при предишната оценка, съобщи ТАСС. Причините за понижението са както външни фактори, така и фактори от структурен характер, се посочва в тригодишната стратегия за парична и кредитна политика на централната банка за периода 2015-2017 година.

За догодина банката очаква нулев растеж и едва 0.1 на сто през 2016 година, отбелязва Ройтерс.

Базовият сценарий на финансовата институция се основава на продължителност на западните санкции срещу Русия, наложени заради ролята на Москва в Украйна, до края на 2017 година. Банката очаква цената на петрола Юралс (Urals) догодина да се възстанови до средно 95 долара, но да спадне до 90 долара до края на 2017 година.

По-рано банката прогнозираше цена от 104.8 долара за барел Юралс, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Финансовата институция е повишила прогнозата си за изтичане на капитали от 90 милиарда долара до 128 милиарда долара за 2014 година.

Централната банка излиза и с по-висока оценка за инфлацията тази година, залагайки на темп от 8.2-8.4 процента при прогнозни данни за 7.5 на сто.

В края на октомври регулаторът съобщи, че до края на първото тримесечие на 2015 година годишната инфлация в Русия ще остане на равнище 8 процента.

За цялата 2015 година прогнозата за инфлацията е повишена от 4.5-5 процента на 6.2-6.4%, а отливът на капитали – от 35 милиарда долара на 99 милиарда долара.

Централната банка на Русия отбелязва, че да се предотврати резкият ръст на цените през тази година чрез мерки на парично -кредитната политика е било невъзможно заради непредвидени фактори.

Целта на парично-кредитната политика е понижение на инфлацията до 4% през 2017 г. и поддържането ѝ близко до това равнище.

Динамиката на курса, формираща устойчиви очаквания за девалвация и увеличено търсене на валута, застрашава финансовата стабилност на Русия, отчита регулаторът.

Споделяне

Още от Бизнес