Русия очаква обяснения от България за ПРО

Русия очаква обяснения от България за ПРО
Русия очаква по-подробни обяснения по повод намеренията на България да разположи на своя територия елементи на американската система за противоракетна отбрана (ПРО) заяви министърът на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ИТАР - ТАСС.

"Не мога да коментирам, понеже едва вчера (в петък) получихме изявлението на премиера (на България). Очаквам по-подробни обяснения и те са ни обещани", каза Лавров, в събота.

"Вече се поинтересувахме у нашите американски партньори как да разбираме това и защо след "румънската изненада" сега последва "българска изненада", добави министърът.

Българският премиер Бойко Борисов заяви в петък, че подкрепя участието на страната в нова американска противоракетна система в Европа, а американски посланик заяви, че преговорите вече са започнали, припомня АФП.

Съседна Румъния разгневи Русия, обявявайки, че иска да приеме прихващачи за балистични ракети със среден обсег в рамките на американската система за противоракетна отбрана, която се очаква да бъде задействана до 2015 г.

Американският посланик в България Джеймс Уорлик съобщи на публична лекция, че Вашингтон е отворен за преговори със София по въпроса. Той омаловажи руските опасения относно системата, като повтори думите на американския президент Барак Обама, че САЩ искат "силна, мирна и просперираща Русия". "САЩ няма да искат от българското правителство и народ да избират между Москва и Вашингтон", допълни той

Лавров напомни за договореността между президентите на САЩ и Русия за съвместна работа по анализ на риска и заплахите от разпространение на ракетното оръжие, като заяви, че "тази работа вече започна, премина първият кръг от консултации, предстои втори". Увериха ни, че договореностите се запазват и че ще ни обяснят какво означава всичко това, заяви Лавров.

По негово мнение на руската страна било дадено да разбере, че това не е нищо повече от реализация на модифицирания план за ПРО в Европа, обявен от президента Барак Обама, и че се отнася изключително само за ракети със среден и малък обсег и не бива да се разглежда като нанасящ каквато и да било вреда на руските стратегически сили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?