Русия очаква предложение за участие в източноевропейски газопровод

Русия очаква предложение за участие в източноевропейски газопровод

Русия очаква официално предложение от европейските страни да се присъедини към проекта за строителство на източноевропейски газопровод "Ийстринг" (Eastring), който ще преминава през територията на Словакия, България, Румъния и Унгария. Това заяви пред медии руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Чакаме предложение. Засега не сме получили официално предложение за участие в проекта, посочи той.

Както по-рано бе съобщено, в газопреносната система на ЕС през следващите няколко години може да се появи реверсивен газопровод, свързващ Украйна и Турция. Проектът предвижда възможност за обединение на газопроводните системи на Словакия, Унгария, Румъния и България с последващо присъединяване към руско-турски тръбопровод.

Плановете за осъществяването му бяха обявени от компанията оператор на словашката газопреносна система Юстрийм (Eustream). Бъдещият газопровод ще се нарича "Ийстринг" и ще свързва словашкия град Велке Капушани, който се намира до словашко-унгарската граница, и ще завършва на границата между България и Турция. Годишната му мощност се предвижда да бъде 20 милиарда кубични метра газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес