Русия официално прекрати участието си в ракетния договор със САЩ

Русия официално прекрати участието си в ракетния договор със САЩ
Русия прекрати официално участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО). В понеделник руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се преустановява изпълнението от Русия на задълженията ѝ по договора, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.
 
"Изхождайки от необходимостта да се приемат неотложни мерки във връзка с нарушението от страна на САЩ на задълженията им по Договора между СССР и САЩ за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 8 декември 1987 г., постановявам да се преустанови изпълнението на Договора, докато САЩ не отстранят допуснатите от тях нарушения по него или до прекратяването на действието му", се казва в текста на указа.
 
На руското министерство на външните работи е възложено да уведоми американската страна за преустановяването на изпълнението на договора. Указът влиза в сила в деня на подписването му.
 
През февруари Съединените щати обявиха, че ще спрат да изпълняват задълженията си по договора и ще се изтеглят до 6 месеца от това ключово споразумение с Русия, ако тя не спре да го нарушава. Според Вашингтон Москва не спазва договора с наземно базиране на крилатата ракета "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) - обвинения, които руската страна отрича.
 
ДЛРСМО е сключен през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов.
Споразумението забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег (между 500 и 5500 километра).
Споделяне

Още от Свят