Русия официално уведоми ЕК за спирането на "Южен поток"

Герхард Шрьодер: Европейските бюрократи и техните трикове спряха газопровода

Русия официално уведоми ЕК за спирането на "Южен поток"

Русия официално е уведомила Европейската комисия (ЕК) за спирането на проекта "Южен поток". Руският министър на енергетиката Александър Новак е потвърдил решението в телефонен разговор със заместник-председателя на ЕК и комисар по енергетика Марош Шефчович.

"Министър Новак потвърди пред заместник-председателя Шефчович, че Русия няма повече да продължава работата по реализацията на проекта "Южен поток", съобщи официално  Европейската комисия.

На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви по време на официалното си посещение в Турция, че при сегашните обстоятелства Русия не може да продължи проекта "Южен поток", включително и за неконструктивната позиция на Европейския съюз. Русия смята да построи втори подводен газопровод към Турция - "Турски поток".

Европейската комисия ще представи в началото на януари предложение за структурата на работната група по осигуряване на енергийната сигурност на бившите страни, участващи в проекта "Южен поток" - Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Румъния, Словения и Хърватия. В рамките на тази група ЕК възнамерява да "активизира усилията в Централна и Югоизточна Европа" по диверсификацията на доставките и изграждането на двустранни газопроводи от северната към южната част на Европа.

Основните причини за спирането на проекта "Южен поток" са европейските бюрократи и техните "трикове", както и спадът на търсенето на газ в Европа, коментира бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, цитиран от ТАСС. Бившият германски канцлер е председател на управителния съвет на "Северен поток".

"Разбирам "Газпром", който с подкрепата на руския президент заяви отказа си от по-нататъшно изграждане на газопровода. Защо? Най-важната причина е, разбира се, че Европейският съюз постоянно се опитваше да предотврати строителството на "Южен поток", използвайки бюрократични трикове. Всеки ден закъснение струва пари. Така че аз разбирам, въпреки че не съм щастлив, че "Южен поток" спря", каза Шрьодер.

Според него друга причина за спиране на проекта "Южен поток" е "спадът в търсенето в Европа и нарастващите разходи".

"Русия и "Газпром" няма да направят грешка и да се откажат от важен пазар, какъвто е Европа. Би било разбираемо в краткосрочен план, но в по-дългосрочен ще е фатална грешка", заяви още бившият германски канцлер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа