Русия официално влезе в Световната търговска организация

Русия официално влезе в Световната търговска организация

Русия официално е член на Световната търговска организация (СТО) от 22 август, съобщава на сайта си СТО, допълвайки, че следващият 157-ми член на организацията ще стане на 24 август островната държава Вануату, намираща се в югоизточната част на Тихия океан.

Русия се опитва да стане член на СТО от средата на 1990-те години и повече от десет години преговаря с останалите членки на организацията за условията на включването на Москва. Особено тежки бяха преговорите със САЩ, Европейския съюз и Грузия, заради което дълго време Русия бе единствената от големите държави в света, която стоеше извън СТО. Едва през 2011 г. Русия успя да се разбере с всички членове на организация, а в средата на юли 2012 г. Държавната Дума ратифицира споразумението за присъединяване на Москва в световната организация.

СТО е създадена, за да премахва бариерите пред търговията в света и в частност ограниченията на митата. Очаква се влизането на Русия в СО да увеличи конкуренцията на местния пазар между руските производители и вносителите на стоки.

Все пак пред Русия ще бъде ограничена в търговията си със САЩ заради законова поправка, която предвижда рестрикции спрямо страните, които нарушават правата на човека, а САЩ и досега продължават да смятат Русия за една от тези държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес