Русия ограничи до 20% участието на чужди капитали в медии

Русия ограничи до 20% участието на чужди капитали в медии

В Русия влиза в сила нов закон, ограничаващ до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в уставния капитал на руски медии. Законопроектът, приет през септември 2014 г. от Държавната дума, бе одобрен от горната камара на парламента през октомври и подписан от президента Владимир Путин през декември 2015 г., съобщи ТАСС.

Текстът, който влиза в сила от събота, забранява на лицата с чуждестранно или двойно гражданство да учредяват медии в Русия и разрешава акционери от чужбина да притежават най-много 20 на сто от уставния им капитал.

До 1 февруари собствениците на медии трябва да изпълнят законовите изисквания и до 15 февруари да внесат новите документи в държавната агенция "Роскомнадзор", която при нарушения ще сезира съда, за да бъде спряна съответната медия.

Всички големи медии в Русия ще изпълнят исканията на закона за чуждестранния дял от капитала, коментира шефът на "Роскомнадзор" Александър Жаров пред ТАСС, съобщи БТА.

Агенцията е регистрирала в Русия близо 1000 медии с чуждестранен капитал, от които чака информация и след 15 февруари ще прави проверки, заявява той.

В САЩ чуждестранни компании или граждани могат да притежават до 25 на сто от капитала на ефирни радиа и телевизии; ограничения за печатните издания няма, напомня агенцията.

Канада разрешава до 20 на сто чужд капитал във всички радиа и телевизии, а в медийните холдинги - до 33,3 процента. В страната тече дискусия за смекчаване на тази норма с цел привличане на инвестиции от чужбина.

Великобритания не допуска чуждо участие в обществените електронни медии, по-специално Би Би Си. В случая "обществени" означава специална форма на собственост - нито държавна, нито частна, уточнява агенцията.

Дялове от британски частни ефирни телевизии могат да притежават граждани на държави от ЕС и компании от кралството. За печатни медии ограничения няма.

Във Франция чужденците от страни членки на ЕС могат да притежават до 49 на сто от уставния капитал на телевизии и радиа, излъчващи в ефира на цялата страна, и 33 процента в капитала на местни електронни медии. За граждани на други държави процентът е 20 на сто.

При сателитните и кабелните медии няма ограничения за чужди капитали. Фирми и граждани на държави извън ЕС не могат да притежават над 20 на сто от акциите на националните всекидневници, но правилото не важи за списания и местни печатни издания, допълва ТАСС. 

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?