Русия окончателно забрани да се пие бира на улицата

На пищна церемония на Капитолийския хълм в Рим бе подписана първата Европейска конституция.

Държавни и правителствени ръководители на 25-те страни - членки положиха по ред подписите си под документа, което стана в зала "Хорации и Куриации", където през 1957 г. е подписано Римското споразумение, поставящо основните на Европейския съюз.

В церемонията участваха и подписаха документа като наблюдатели и премиерите на трите страни-кандидатки за членство - България, Румъния и Турция.

Фундаменталното за историята на Европа събитие бе помрачено от отложения избор на новата Европейска комисия (ЕК), след като два дни по-рано бъдещият шеф на комисията Жозе Мануел Дуару Барозу оттегли екипа си поради риск да бъде отхвърлен от Европейския парламент.

Депутати от левите партии заплашиха да наложат вето на новата ЕК заради номинирания еврокмисар по правосъдието, свободата и сигурността Роко Бутильоне. Консервативен католик, Бутильоне предизвика проблем сред евродепутатите с твърденията си, че хомосексуализмът е грях, както и за ролята на жените в обществото.

Над 7 хиляди полицаи и служители по сигурността са разположени по римските улици, за да охраняват европейските лидери. Самолети Ф-16 контролираха забранена за полети зона над центъра на италианската столица.

Призиви за успешна ратификация на документа в страните - членки

Симеон: България вече е смятана за пълноправен член на ЕС

Подписването на документ от толкова висок ранг е знаково за нашата страна. Това означава, че България вече е смятана за пълноправен член на ЕС, въпреки че подписването на договора за присъединяване предстои след няколко месеца, заяви премиерът Симеон Сакскобургготски в петък, след като подписа от името на България Заключителния акт на Междуправителствената конференция на ЕС, която прие Европейската конституция, съобщи правителствената пресслужба.

още

Преди подписването на документа бъдещият председател на ЕК каза, че конституцията ще роди "по-демократичен съюз" и отправи призив за обща отговорност на управляващите, парламентите и гражданите в разширения ЕС, за да се осигури ратификация на договора.

"Сега повече от всякога се нуждаем от постоянство, от несъкрушима воля и тотално доверие в бъдещето, за да превъзмогнем предизвикателствата пред ЕС", заяви Барозу.

В Рим той провежда неформални разговори с лидерите на ЕС, за да търси подкрепа за планираните промени в състава и разпределението на ресорите на ЕК.

Страните - членки трябва да ратифицират Евроконституцията чрез националните си парламенти или чрез референдуми, за да влезе тя в сила.

Девет държави вече обявиха, че ще организират референдуми - Чехия, Дания, Франция, Ирландия, Люксембург, Холандия, Испания, Португалия и Великобритания.

Първият референдум ще се проведе в Испания през февруари 2005 г.

Британският външен министър Джак Стро каза, че неговата страна ще насрочи допитването за началото на 2006 г., ако управляващата Лейбъристка партия спечели трети мандат.

Първата Евроконституция цели да направи ЕС по-ефективен в разширения му 25-членен състав, който ще нарасне допълнително с присъединяването на България и Румъния през 2007 г., а след това на Хърватия и евентуално Турция. Документът предвижда ЕС да има президент и външен министър, а правомощията на отделните държави да блокират някои закони ще бъдат ограничени.

Европейската конституция се посреща от мнозина със смесени чувства. Опозицията е особено силна във Великобритания и Франция.

Ратифицираме конституцията паралелно с договора за присъединяване към ЕС

Българският външен министър Соломон Паси заяви пред ББС, че за пръв път в официален документ на ЕС ще бъде използвана и кирилицата. Той определи това като признание за заслугите на България в обединителния процес на Европа.

За ББС Паси посочи, че България ще ратифицира Европейската конституция автоматично с подписването на договора за присъединяване към ЕС.

Холандският премиер Ян Петер Балкененде, чиято страна в момента председателства Евросъюза, изтъкна, че Европейската конституция укрепва мира в Европа след векове войни и конфликти.

Неговият предшественик на председателското място в ЕС, ирландският премиер Бърти Ахърн, призова за убедително и своевременно ратифициране на конституцията от всяка от 25-те страни. "Това е конституция, създадена от Европа на 21-и век за Европа на 21-и век", заяви той с надеждата, че текстът ще укрепи демокрацията в ЕС, като засили властта на пряко избраните представители.

За мобилизация и безпроблемно ратифициране на Европейската конституция призова и председателят на Европейския парламент Жозеп Борел. Той изтъкна необходимостта да се положат усилия за разясняване и за мотивация, за да бъдат победени "двамата големи врагове на нашата демокрация - невежеството и безразличието".

Някои основни точки от конституцията:

Ватиканът съжалява, че в конституцията не се споменават християнските корени на Европа

Секретарят на Ватикана по външните отношения архиепископ Джовани Лайоло отново изрази съжаление днес, че в Европейската конституция не се споменават християнските корени на Европа, предаде Франс прес.

още

В преамбюла се подчертава, че Европа се основава на равенството и свободата и черпи вдъхновение от културното, религиозното и хуманистичното наследство на континента.

"Гражданите на Европа са решени да загърбят старите си различия и да се обединят възможно най-тясно, за да изградят общото си бъдеще", се посочва в преамбюла.

В главата за основните права са изброени утвърдените права, като свободата на словото и вероизповеданията, но също и правото на образование, колективно договаряне и справедливи условия на труд.

Европейската конституция определя "Одата на радостта" на Бетовен за химн на ЕС. Посочва се, че знамето на съюза представлява кръг от 12 златни звезди на син фон и че официалната валута е еврото. Официалното мото на ЕС е "Обединени в различията си", а 9 май е определен за Ден на Европа.

В текста се посочва, че лидерите на ЕС ще избират председател на съюза, който ще заема тази длъжност максимум 5 години. Създава се и поста европейски министър на външните работи, който ще председателства срещите на външните министри на съюза и ще представлява ЕС заедно с председателя.

Конституцията отнема правото на страните членки да налагат вето в почти 50 политически области, включително в областта на полицейското сътрудничество и образованието. В текста се отбелязва, че местата в Европейският парламент могат да станат максимум 750. Парламентът получава повече правомощия особено в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: