Братска дружба

Русия опрости 32 млрд. долара дълг на Куба

Руският президент Владимир Путин разговаря около час с бившия кубински лидер Фидел Кастро в Куба сн.ЕПА/БГНЕС

Русия опрости на Куба 32 милиарда долара дълг в знак на братска обич. Това стана ясно след посещението на руския президент Владимир Путин в Хавана, където той се срещна с кубинския си колега Раул Кастро, а след това и с брат му - бившият лидер Фидел Кастро, предадоха световните агенции.

Опростените милиарди са общо 90% от дълга на Куба към руската държава. Все пак остават за връщане 3.5 млрд. долара, които кубинското правителство ще изплаща в срок от 10 години на равни шестмесечни вноски.

По време на разговорите е постигната договорност за сделка за проучването на нефт край северното крайбрежие на Куба.

Русия и Куба създават нови условия за развитието на двустранните отношения, заяви в Хавана Путин след срещата с Раул Кастро.  Двамата са обсъдили развитието на търговско-икономическите връзки, както и нови проекти като например строежа на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1.2 милиард евро. Разговори са се водили и за перспективни отрасли като морския транспорт, медицината и фармацията.

Путин също така обещал Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие на комунистическия остров.

Раул Кастро благодарил на руски език на Путин за сътрудничеството във всички сфери. Куба изцяло подкрепя външната политика на Русия, посочил Раул Кастро.

Руският президент е имал среща и с бившия кубински лидер Фидел Кастро, с когото е разговарял около час. 87-годишният Фидел Кастро се оттегли от президентския пост през 2008 г., след 49 години на власт. Двамата са говорили за международни въпроси, глобалната икономика и двустранните отношения.

Руският президент е на шестдневната южноамериканска обиколка, в която "островът на свободата" е първа спирка. Путин ще посети още Аржентина и Бразилия. В Бразилия той ще участва в срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?