Русия опрости получаването на руско гражданство от украинци, Киев протестира

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин подписа разпореждане, съгласно което повече украински граждани ще могат да кандидатстват за получаване на руско гражданство по бързата процедура, предаде Ройтерс.

Това става в навечерието на украинските парламентарни избори, които са в неделя, на които приятелски настроени към Русия партии биха могли да се окажат най-силния конкурент на популярната партия Слуга на народа на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Новото разпореждане, публикувано на сайта на Кремъл, променя предходната заповед на Путин, която опростяваше правилата за жителите на контролираните от проруските сепаратисти територии в Източна Украйна да кандидатстват за руски паспорти. Според новия документ жителите на съседните контролирани от украинското правителство части от Донецка и Луганска области също ще могат да използват тази процедура, ако са регистрирани, че живеят постоянно там от април 2014 г., когато започна конфликтът.

Това де факто означава, че на опростената процедура за получаване на руски документи ще могат да разчита украинци живеещи не само в отделни райони на Донецка и Луганска област, но и жителите на тези области като цяло, допълва ТАСС.

Путин вече разшири списъка на хората, които могат да кандидатстват за руски документи по бързата процедура, като добави към тях и украинци, живяли в Крим, преди анексията през 2014 г. и граждани на Ирак, Йемен, Сирия и Афганистан, които са били родени в Русия по съветско време, припомня Ройтерс.

От канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски изразиха възмущение по повод подписания от президента на Русия указ.

В съобщение на канцеларията на Зеленски, разпространено във Фейсбук, се казва, че получаването на руско гражданство от жители на Донбас няма да реши проблемите в региона и създава допълнителни препятствия на пътя на деескалацията на конфликта и на реинтеграцията на Донбас, предаде ТАСС.

Канцеларията на президента съобщи, че Зеленски е поръчал на украинското министерство на външните работи да разработи механизъм за опростяване на процедурата за получаване на украинско гражданство като второ гражданство за етнически украинци в приятелски страни, както и за хора, които страдат от нарушаване на правата и свободите в своите страни.

Президентът на Украйна смята, че връщането в родината на украинските моряци, задържани през ноември 2018 г. в района на Керченския проток, може да бъде стъпка към възобновяване на диалога с Русия, предаде ТАСС.

"Да започнем с моряците. Струва ми се, че това е нормална стъпка за връщане към диалога и действително силна стъпка за прекратяване на войната", заяви Зеленски във видео, разпространено в канала му в Ютюб.

Вчера руското правосъдие удължи с три месеца ареста на 24-те украински моряци, задържани след морски инцидент в Керченския проток, припомнят световните агенции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят