Русия осъди американец на 16 г. каторга заради шпионаж

Пол Уилан, сн. ЕПА/БГНЕС

Московски съд призна за виновен бившия американски морски пехотинец Пол Уилан в шпионаж срещу Русия и го осъди на 16 години лишаване от свобода, като изтърпяването на присъдата е в колония със строг режим, съобщи ТАСС. 

Държавното обвинение искаше 18 години лишаване от свобода.

Уилан, освен гражданство на САЩ, има и гражданства на Великобритания, Канада и Ирландия. 

Той бе задържан в стаята си в московския хотел "Метропол" при "провеждане на шпионска акция" на 28 декември 2018 г. от агенти на руското контраразузнаване - ФСБ.

По време на следствието той се намираше в московския следствен изолатор "Лефортово" и отрече да е извършил деянията, в които е обвинен. 

Още преди произнасянето на присъдата той я нарече "политически мотивирана" и призова страните, на които е гражданин, да вземат отношение по случая.

Московският градски съд призна Уилън за виновен за получаване на класифицирана информация, докато той стоеше в клетката на подсъдимия в съда със знак, който гласеше "Скалъпен процес!" и призова американския президент да се намеси.

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан заяви пред журналисти в Москва, че е дълбоко разочарован от присъдата на Уилан и посочи, че вината му "е абсолютно недоказана".

Няма официално обяснение за случая. Oт прессъобщението на ФСБ се разбра единствено, че Уилан е задържан в Москва в края на 2018 година по време на операция срещу шпионажа - за търговия с държавна тайна, най-вероятно свързана с личния състав на руските спецслужби. 

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?