Русия още не е решила съдбата на Сноудън

Руският адвокат Анатолий Кучерена пред журналисти на "Шереметиево" в отсъствието на американеца

Русия все още не е решила съдбата на американския беглец Едуард Сноудън, бивш сътрудник на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, който е блокиран от един месец в транзитната зона на московското летище Шереметиево, предаде Франс прес.

Съединените щати не намаляват натиска Сноудън да им бъде предаден, за да бъде съден по обвинения в издаване на тайни американски разузнавателни програми. Вчера бе съобщено, че американецът е получил документи за временно пребиваване в Русия - информация, която се оказа невярна.

"Съединените щати не искат екстрадиция, а просто връщане на Сноудън. Ние сме върнали много хора на Русия", заяви в Туитър посланикът на САЩ в Москва Майкъл Макфол.

Руският вестник "Комерсант" пише, че двете страни обсъждат въпроса всеки ден. Русия на няколко пъти отказа да предаде Сноудън на САЩ.

Съветник на Кремъл подчерта днес, че съгласно международните конвенции не бива да бъде предаван човек, който е подал молба за убежище.

Руският адвокат на американеца Анатолий Кучерена призна вчера, че съдбата на клиента му още не е решена. Кучерена приписа това на бюрокрацията.

Според руски вестници обаче отлагането на решението отразява нерешителността на властите във връзка със случая, който поставя Русия в деликатна ситуация по отношение на Съединените щати.

"Всички тези така наречени бюрократични протакания означават само едно: руските власти не знаят какво да правят със Сноудън. Политическо решение не е взето", коментира електронният всекидневник "Газета".

По-рано Сноудън поиска временно убежище в Русия, докато получи възможност да отпътува за някоя от латиноамериканските държави, които му предложиха убежище - Венецуела, Боливия и Никарагуа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят