Русия още не е уредила достъпа на български авиокомпании

Още не е уреден въпроса за достъпа на български авиокомпании на руския пазар, както и облекчаването на визовия режим за професионалните шофьори. Това стана ясно от изказването на вицепремиера и транспортен министър Николай Василев при откриването на министерската кръгла маса по транспорт на страните от Югоизточна Европа, Черноморския и Кавказкия регион.

В започналата в петък в София среща участват министрите на транспорта на Турция, Гърция, Босна и Херцеговина, Македония, Албания, Черна гора, Румъния и Сърбия и заместник-министърът на транспорта на Русия.

Вицепремиерът подчерта, че България изпитва сериозен недостиг от транзитни разрешителни за Словения и Унгария за товарните превози. С Гърция също остава проблемът за квотите и разрешителните за превоз на товари, а с Румъния - местните такси, събирани от община Гюргево от превозвачите.

Модернизацията на летище София, строителството на Дунав мост 2 и електрификацията на ж.п.линията Пловдив - Свиленград са приоритетните инфраструктурни проекти за българското правителство, изброени от Николай Василев. Като основни приоритети на страната в транспорта Василев посочи завършването на големите инфраструктурни проекти, либерализацията на транспортните услуги и обновяването на транспортния парк.

Освен трите най-важни инфраструктурни проекта, Василев изброи още изграждането на нов терминал и вълнолом на пристанище Бургас, реконструкция и модернизация на пристанище Лом, изграждане на т.нар. зимен лагер за речните кораби в Русе.

Василев напомни, че намерението на правителството е да отдаде на концесия всички летища, с изключение на това в София, като най-рано ще стартира процедурата за Бургас и Варна.

По думите на вицепремиера в областта на въздушния транспорт предстои освен модернизацията на летище София да се извърши приватизация на авиокомпания "България Ер", да стартира скоро процес за концесиониране на летищата в Бургас и Варна. Всички летища, без това в София, ще бъдат дадени на концесия, каза Василев.

В областта на водния транспорт, на концесия ще бъдат дадени всичките 23 пристанища и пристанищни терминали, ще се приватизират Български морски флот и Българско речно плаване, ще се пуснат емисии на корпоративни облигации на някои дружества и ще се обнови корабният парк.

Като приоритети в ж.п.транспорта министърът посочи обновяването на парка на БДЖ с нови дизелови и на по-късен етап - и електрически мотриси, както и електрификацията на ж.п. линията Пловдив-София-Драгоман.

Споделяне

Още от Бизнес